Zele voert reglement in voor financiële steun aan jubilerende verenigingen

In de gemeente Zele bestaat al jaren de gewoonte dat Zeelse verenigingen die een jubileumjaar vieren – een 25-jarig bestaan of een veelvoud ervan – hiervoor een toelage ontvangen. Alleen was er geen reglement waardoor de toelage telkens op een gemeenteraad moest worden goedgekeurd. “Dat zorgt voor heel wat vertraging waardoor de uitbetaling van de premie op zich liet wachten. Daar komt nu verandering in”, klinkt het. Op de laatste gemeenteraad werd een reglement goedgekeurd zodat verenigingen die een aanvraag doen ook sneller uitbetaald worden.

“De huidige manier van werken zorgde voor heel wat administratie en onduidelijkheid”, zegt Thomas Bauwens (CD&V), schepen van Financiën. “De toelage werd ook nergens vermeld en alleen de verenigingen die de vraag durfden stellen, konden rekenen op een toelage. Nu is dat anders. Door het reglement komt alle info ook op de website zodat verenigingen op de hoogte zijn van het bestaan van de toelage.”

Aan de ondersteuning is een voorwaarde verbonden, die ook in het verleden al werd toegepast. Zo moet de vereniging minstens één activiteit organiseren om haar jubileum te vieren. De toelage gaat van 62,5 euro voor een 25-jarig jubileum tot 750 euro voor een 300-jarig jubileum en kan elke 25 jaar worden aangevraagd. Vanaf 300 jaar wordt de toelage begrensd tot 750 euro. “In het reglement nemen we ook de mogelijkheid tot ontvangst in het gemeentehuis op. Tot nu bevonden die ontvangsten zich ook in een grijze zone. De ontvangst kan eenvoudig aangevraagd worden en er wordt een receptie aan gekoppeld. Dit alles moet er voor zorgen dat verenigingen niet alleen sneller uitbetaald worden, maar het zorgt er ook voor dat er voor onze medewerkers minder administratie aan te pas komt”, besluit Bauwens.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.