Zele maximaliseert afname eigen energie door energiegemeenschap
Naast bedrijven, gezinnen en verenigingen hebben ook de gemeenten te lijden onder de energiecrisis. In de gemeente Zele loopt deze energiekost op tot bijna 1 miljoen euro per jaar. De gemeente zocht naar een deel van de oplossing en heeft die gevonden in de vorm van een energiegemeenschap. Daarmee verdeelt ze de energie die ze te veel opwekt over de andere gemeentelijke gebouwen waar te weinig of geen zonnepanelen liggen om te kunnen voorzien in het eigen verbruik. Dat zorgt voor een geraamde besparing op elektriciteitsuitgave van 31.000 euro per jaar.
Momenteel liggen er al op heel wat gemeentelijke gebouwen zonnepanelen. De meeste zijn niet voldoende om het eigen verbruik van die gebouwen af te dekken. Alleen op sporthal De Klodde liggen er meer dan voldoende zonnepanelen. Schepen van Financiën en Klimaat Thomas Bauwens (CD&V): “In het begin van de legislatuur beslisten we om de sporthal helemaal vol te leggen met zonnepanelen. Momenteel liggen er 1.080 zonnepanelen op de sporthal, goed voor 345kWp. Deze zonnepanelen dienen voor het verbruik van de Klodde en De Wiek te compenseren, maar er is een overproductie. Die zorgt ervoor dat de gemeente jaarlijks ongeveer 171.000kWh per jaar op het net injecteert. Ter vergelijking: een gemiddeld gezin verbruikt per jaar 2,479 kWh.”
“Tot voor kort konden we die overproductie alleen maar op het net injecteren tegen een sterk verlaagde prijs. We hebben toen begin dit jaar bekeken of we voor de gemeente een energiegemeenschap konden opzetten, maar omdat je telkens distributiekosten moet betalen, was dat toen niet interessant. Door de stijgende energieprijzen werd dat plots wel weer interessant waardoor we nu de overproductie voor De Klodde kunnen gebruiken voor het gemeentehuis en het woonzorgcentrum. Hiermee daalt niet alleen de energiekost voor de gemeente, maar zorgt het ook voor een stevige daling in de CO2-uitstoot van gemeentelijke gebouwen van ongeveer 61.560 kg CO2 per jaar.”
Schepen Bauwens benadrukt dat hiermee de oefening nog niet rond is: “We blijven zoeken naar opportuniteiten. Binnenkort wordt het nieuwe recyclagepark in gebruik genomen en ook daar liggen zonnepanelen. De productie moet volstaan voor het eigen gebruik, maar op sluitingsdagen en zonnige dagen kan de opgewekte energie ook dienen voor andere gemeentelijke gebouwen. Dat zal ook het geval zijn voor de nieuwe kleuterschool en de brandweerkazerne. We kijken ook of we de andere gemeentelijke gebouwen waar nu nog geen zonnepanelen liggen kunnen uitrusten. Daarvoor onderzoeken we de piste met een energiecoöperatieve zodat we zelf de kost van de investering niet hoeven te dragen.”
Foto (c) Lokaal bestuur Zele.
(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)