Zeelse bibliotheek geselecteerd voor digitaal leesproject

De Zeelse bibliotheek is, samen met 5 andere bibliotheken (Brugge, Wetteren, Heers, Genk en Westerlo) geselecteerd voor een pilootproject van Cultuurconnect rond digitaal lezen bij kinderen. Daarbij worden e-boeken ter beschikking gesteld voor kinderen om hen kennis te laten maken met digitaal lezen.

Aan De Leesjury, een project van Cultuurconnect dat leesbevordering en leesverdieping bij kinderen en jongeren van 6 tot 18 wil stimuleren, namen het voorbije jaar over heel Vlaanderen ongeveer 11.000 jonge lezers deel. “Ook in Zele zijn er enkele klassen actief mee aan de slag gegaan”, zegt Thomas Bauwens, schepen van Bibliotheek en Cultuur. “De groepen die deelnemen, lezen en bespreken zes of acht boeken in een jaar tijd. In de meeste gevallen komen ze samen in leesgroepen om te praten over de boeken. En dat onder leiding van vrijwilligers, in samenwerking met een team van de Zeelse bibliotheek. Op het einde van het jaar stemmen de kinderen en jongeren op hun favorieten en worden de winnaars bekend gemaakt”, gaat Bauwens verder.

Cultuurconnect start dit jaar met een digitaal proefproject. Slechts een aantal geselecteerde bibliotheken, waaronder de bibliotheek van Zele, kan hieraan deelnemen. “Omdat wij binnen bepaalde leeftijdscategorieën een zeer actieve werking hebben, werd onze bibliotheek geselecteerd voor dit pilootproject en dat allemaal dankzij de inzet van enkele Zeelse vrijwilligers, leerkrachten en het team van de Zeelse bibliotheek”, aldus Bauwens. “Onze gemeente is geselecteerd voor de leeftijdscategorieën 8-10 jaar en 10-12 jaar. De kinderen van de Zeelse leesjury zullen de komende periode kunnen proeven van e-boeken. Digitaal lezen kan op termijn een belangrijke aanvulling worden op de Zeelse boekencollectie. Vooral jongeren staan hier meer en meer voor open. Aan het einde van het traject zullen de lezers het digitaal lezen kunnen evalueren door middel van een digitaal spel, aangepast aan de leeftijd van de lezers.”

De Zeelse bib krijgt hiervoor een extra e-reader ter beschikking, bovenop diegene die nu al in de uitleen zitten. “Met dit project willen kinderen en jongeren nog meer zin geven om te lezen en het digitaal lezen te ontdekken. Dat kan op een eigen toestel of via één van de toestellen in de Zeelse bib. Op deze manier willen we hen alle tools ter beschikking stellen voor een hopelijk lange leescarrière”, besluit Bauwens.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.