WANDELTIP 16: Scheldevallei Moerzeke-Kastel

Bij het tijdschrift ‘Natureluur’ van Natuurpunt ’s Heerenbosch haalde ik de mosterd voor deze sublieme wandeltip. Hoewel de route nog maar net bewegwijzerd is met Natuurpuntsymbolen, ontbreken hier en daar toch al bordjes – of ik heb niet goed genoeg gekeken. Toch kan je met mijn omschrijving zorgeloos op pad! In een notendop: je volgt altijd de gele bolletjes, en één keer
de groene.

Het vertrekpunt is De Gespoelde Put, een in het groen gelegen visvijver waar je ook je auto of fiets kwijt kan. Rond de vijver staan her en der picknicktafels. Het gele bolletje aan de start vind ik niet zo duidelijk geplaatst. Het staat, samen met het rode en groene symbooltje, op een paal bovenop de dijk. Als je het niet zou vinden: sta met je neus naar het water en wandel naar links.

Dan volg je een hele tijd de gele bolletjes langs de Schelde. Je wandelt echter niet op de dijk, waar het soms lastig stappen is met al dat fietsverkeer, maar op de gravelweg ernaast. Drie kilometer lang slinger je vrolijk mee met de Schelde. Hou je ogen open, want je zou wel eens beversporen kunnen zien. Blijf je wat op je honger zitten qua variatie? The best is yet to come!

Na zo’n drie kilometer schakel je over op de dijk en sla je rechtsaf richting knooppunt 140. Je blijft het gele bolletje volgen. Aan de picknicktafel die je passeert, bevind je je aan het Lippenbroek, een mooi slikken- en schorrengebiedje. Verderop, aan knooppunt 139, is het gele symbooltje even zoek. Jij moet rechtdoor, richting knooppunt 144. Kan je een koud pintje of warm hapje verdragen, sla dan even rechtsaf waar op een paar honderd meter meerdere horecazaken gevestigd zijn. Daar is trouwens ook het veer dat je naar het Antwerpse dorpje Weert brengt.

Aan een infobord is het gele symbooltje gelukkig weer te zien. Je duikt rechts een pittoresk natuurgebiedje in. Vanaf hier starten de laatste én mooiste vier kilometer van de route. De terugreis naar De Gespoelde Put wordt gedomineerd door onverharde weggetjes, in the middle of nowhere. Door graslanden, langs moerassige bossen, zelfs over een gracht via een smal bruggetje. Verschillende paadjes zijn gloednieuw.

Op één punt van de route stel ik graag een wijziging voor. Aan het straatbord van ‘Dubbelstreek’ gaan de gele bol en de groene ruit elk een andere kant uit. Het gele symbool stuurt je eigenlijk rechtdoor, maar ik zou hier toch de groene ruit naar rechts volgen. Zo verruil je asfaltbanen voor graspaden. Eén keer lijkt het groene symbool daar ook weer verdwenen (aan ruiterknooppunt 14): neem daar de Koning Albertdijk naar links. Na een paar honderd meter duikt het groene symbool weer op. Nadien zal je ook het gele bolletje weer zien, want vanaf dan lopen deze twee weer samen.

Start & parking: De Gespoelde Put, achteraan de Grootbroekstraat in Hamme, naast de Scheldedijk – afstand: ca. 8km – aangeduid met gele bolletjes en groene ruitjes van Natuurpunt

Tip: neem zeker een kaartje mee! Dit download je via www.natuurpunt.be/natuurgebied/scheldevallei-moerzeke-kastel

Ontdek meer wandeltips op de Instagram-account Staycation.belgium.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.