Na maanden én maanden én maanden wandelen kunnen we eens een uitdaging – noem het een test – gebruiken. Daarom is dit de wandeltip van de week.

‘De Ronde van Lede’ is een 30km lange staptocht die je doet kennismaken met Wanzele, Oordegem, Smetlede, Impe en Lede zelf. Aangezien je ook de deelgemeenten bezoekt, wandel je soms via de straat, wat natuurlijk minder leuk is, nu er geen enkel café onze dorst mag lessen. Toch is het verbazingwekkend hoeveel natuurparels en trage weggetjes je ontdekt in en rond Lede.

De organisatoren, natuurgroep De Gemzen, hebben duidelijk hun best gedaan om ons zoveel mogelijk variatie in te bouwen. Zo zorgen de aanwezige natuurgebieden, zoals het heerlijke Honegem, voor zoveel zuurstof en wauw- momenten dat die straat algauw vergeten wordt.

Wat ook ’t vernoemen waard is, is de Serskampse Beekvallei en de Geelstervallei. In het eerste natuurgebied stuurt een eindeloos lang knuppelpad je recht de begrazingszone in. In het tweede huppel je van boomstam tot boomstam om de modderigste plekken spatloos door te komen. Zelfs lichtjes vermoeide benen krijgen er een ‘boost’ van!

Deze dagtocht is bewegwijzerd met vierkante, houten bordjes met daarop een prent van een gems en een pijltje dat de richting aangeeft. Kijk wel goed uit je doppen, want ze zijn niet zo groot. Ook volg je voor de 30km de volledig houten bordjes en dus niet die met een anders gekleurd hoekje. Deze bordjes geven namelijk een kortere weg aan, zoals goed te lezen is op de website van De Gemzen.

Wil je graag een toerke doen in Lede, maar is 30km echt te hoog gegrepen? Niet getreurd! Op de eerdergenoemde site vind je nog 5 andere routes die door dezelfde organisatie zijn uitgestippeld: 10km – 14km – 17km – 20km – 23,5km. Smeer die kuiten maar al in!

Start: aan de Kerkevijverstraat 91 in Lede – afstand: 30km – via vierkante, houten bordjes – kaart, GPX en meer info te vinden op gemzen.be/gemzenpad