Wandelclub sensibiliseert rond zwerfvuil in de riool

De leden van wandelclubje ‘Net Gestapt’ uit Dendermonde doen geregeld positieve acties tegen zwerfvuil. Met milieuvriendelijke spoten ze met krijtverf een tekst op de stoep aan een aantal rioolputjes in de binnenstad “Niets ingooien – Hier begint de zee”.

Op die manier hopen zij vervuilers te sensibiliseren om geen afval in de rioolputjes te gooien. Wat men in de riolen gooit, komt nog te vaak terecht in de waterlopen en finaal in de zee. Bovendien kunnen door afval verstopte rioolputjes een goede afwatering belemmeren.

Nele Cleemput, zwerfvuilmeester: “Op onze zwerfvuilwandelingen stellen wij helaas vast dat heel veel zaken in het rioolputje belanden. Vooral sigarettenpeuken en hondenpoepzakjes. Sigarettenpeuken zorgen voor heel wat milieuschade. Eén peuk kan tot 500 liter drinkwater vervuilen. De peuken worden ook vaak uitgedrukt op straat of op het voetpad en belanden vervolgens door de wind of de regen in het riool. Riolen zijn er echter alleen maar om regenwater op te vangen en dat naar de rivieren af te leiden. Misschien zijn mensen zich daar nog te weinig van bewust. Daarom herhalen wij nu gericht deze positieve oproep aan de rioolputjes in Dendermonde, met onze actie die we nu voor de derde keer houden. De tekst maakt de mensen erop attent dat afval niet in het riool gegooid mag worden, want zo kan het in zee belanden. Zo hopen zij op een “schoon” einde van 2021 en een “opgeruimd” 2022.”

Foto (c) Net Gestapt.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)