Vrijwilligers brengen kwaliteit van voetpaden in kaart

Het lokaal bestuur van Zele wil inzetten op kwalitatieve voet- en fietspaden. Vrijwilligers zullen ze monitoren en gebreken doorgeven.

“Het STOP-principe zet de Stappers en Trappers voorop, dan volgt het Openbaar vervoer en vervolgens de Personenwagen. Het is één van de uitgangspunten van het nieuwe circulatieplan, een plan dat komaf moet maken met een aantal problemen die al jarenlang de leefbaarheid van onze gemeente- en handelskern bedreigen. Zele wil de snelheid uit onze straten halen, de fietsveiligheid verhogen, de fijnstof- en CO2-uitstoot door het sluipverkeer in onze kern stoppen en onze handelskern opwaarderen tot een veilige, gezonde en gezellige omgeving die voor iedereen bereikbaar is. Daarom werkt men intens aan een hertekening van ons verkeerssysteem”.

Uiteraard is het onderhouden van de bestaande voet- en fietspaden hierbij een cruciale schakel. “De dringendste omgevingen werden al aangepakt”, weet schepen van Openbare Werken Pieter Herwege. “Ik denk daarbij aan de schoolomgevingen van Huivelde, Durmen en de BVA-wijk, maar ook aan de vernieuwde voetpaden in de Beuken-, Kastanje- en Eikenlaan en de Raakstraat. Ook de fiets- en voetpaden in Veldeken werden hersteld. Het project in Wezepoel-Bosstraat is lopende. Daar houdt het niet mee op: in De Vlaschaard, langs het traject Kouterstraat-Langestraat-Van Hesedreef en de schoolomgeving in de Alois De Beulelaan staan gelijkaardige projecten op stapel. De Lokerenbaan wordt vernieuwd, en ook in de Veldekens- en Kortestraat wordt binnenkort gewerkt.”

“We willen heel doordacht een langetermijnvisie op onze voetpaden ontwikkelen”, vult schepen Herwege aan. “Te voet gaan is de basismobiliteit bij uitstek. Iedereen is voetganger. Maar er is nog wel wat werk aan de winkel. Om een systematische aanpak mogelijk te maken, willen we graag beroep doen op een groep vrijwilligers die mee de kwaliteit van de voetpaden in onze gemeente in beeld brengen.”

Foto (c) Pexels.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.