Vlaams geld voor restauratieprojecten onroerend erfgoed

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele 11,8 miljoen euro om onroerend erfgoed te restaureren. Drie projecten in Dendermonde en eentje in Lebbeke krijgen subsidies.

“De afgelopen decennia is de wachtlijst voor restauratiepremies steeds langer geworden. Door de regelgeving te wijzigen en in te zetten op standaardpremies die onderhoudswerken, beheerswerken en kleine totaalprojecten financieren en die een beperkte administratieve actie vragen, zorg ik ervoor dat de wachtlijst niet meer aandikt. Daarnaast wordt de historische wachtlijst afgebouwd. 64 kleinere projecten die soms al 8 jaar wachten op een premie, krijgen vandaag de middelen waar ze zo lang naar uitkijken”, aldus minister Diependaele. “Investeren in onroerend erfgoed is ook investeren in het welzijn van burgers, in nieuwe economische impulsen, in toerisme en werkgelegenheid, in duurzaamheid en nieuwe ontwikkelingskansen.”

“Door te investeren in erfgoed hebben we impact op de toekomst. We creëren jobs en hedendaagse gebruiksoplossingen voor creatieve industrieën en lokale bedrijven. We zorgen ervoor dat steden en regio’s opleven en dat ambachten niet verloren gaan.” Ook de toeristische sector vaart er wel bij. “Veel toeristen bezoeken onze streek net omwille van de erfgoedsteden”, gaat minister Diependaele verder. “Door te investeren in erfgoed zorgen we ervoor dat Vlaanderen een attractieve bestemming is en blijft. De coronacrisis zorgt er bovendien voor dat inwoners die rijkdom aan erfgoed dicht bij huis nog meer waarderen en koesteren.”

Minister Diependaele: “In het voorjaar van 2022 voorzie ik 11.809.228,95 euro om 64 beschermde monumenten te restaureren. Het gaat over kleinere restauratieprojecten die al enkele jaren op de wachtlijst staan. Het gaat veelal om religieus erfgoed dat zo typerend is in het Vlaamse landschap (kerken, pastorijen, bisschoppelijke paleizen, bedevaartsoorden…), maar ook over kastelen, onderwijsgebouwen, herenhuizen, een concertzaal en een brouwerij. Stuk voor stuk projecten die Vlaanderen mooier maken.”

DendermondeKerk OLV van 7 WeeënVernieuwen verwarmingsinstallatie€ 60.650,30
DendermondeSint-Gertrudiskerk VlassenbroekRestauratie orgel€ 76.251,25
LebbekeHuis Blanqaert, Laurierstraat 4Fase 4: gelijkvloerse verdieping€ 116.284,76
DendermondeSint-Ursmaruskerk BaasrodeElektrische installatie€ 124.484,66

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.