Verpozingsplek Hof ten Dijke helemaal ingericht

De nieuwe site Hof ten Dijke midden in het wachtbekken Heistergem is geopend. Het is een rustplek geworden, met een kunstwerk van Will Beckers, zitbanken en een poel.

“De legende beweert dat Lebbeke werd gesticht door de zogenaamde Twaalf Geslachten: twaalf boerderijen waarvan de hoofden hebben gezorgd voor de bouw van de kerk van Lebbeke. Hof ten Dijke is één van deze oude hoeves en bevindt zich in wachtbekken Heistergem”, zegt Goedele Uyttersprot (N-VA), schepen van Leefmilieu. “Het terrein waar Hof ten Dijke zich bevond, lag er lange tijd verkommerd en ontoegankelijk bij. De vijver en de wal rond de site waren bijna volledig verland, bomen waren omgevallen door ouderdom, schapen werden ingezet om de vegetatie min of meer onder controle te houden.”

Begin 2017 werd een werkgroep opgericht om Hof ten Dijke in zijn oude glorie te herstellen en in te richten als groene rust- en ontmoetingsplaats. “Na een archeologisch onderzoek in 2019 waar opgravingen, naast middeleeuws aardewerk en baksteen, ook de walgracht van de voormalige hoeve blootlegden, werden de vijver en wal opnieuw uitgegraven en in ere hersteld. Zo zorgen we ervoor dat er zoveel mogelijk water op de site wordt vastgehouden, wat de natuur en het klimaat ten goede komt. Er werden ook fruitbomen aangeplant en picknickbanken geplaatst om even tot rust te komen. Ook aan de ijsvogel werd gedacht: de walgracht werd op sommige plekken loodrecht afgegraven om voor hen een ideale broedplaats te voorzien.”

Om de site nog een extra dimensie te geven, werd ook samengewerkt met Will Beckers, een internationaal kunstenaar, bekend om zijn openbare kunstwerken die een dialoog en relatie tussen cultuur, natuur en milieu laten zien. Speciaal voor Hof ten Dijke ontwierp Will Beckers het kunstwerk ‘Sentinel’. “Het gemeentebestuur is fier met de keuze van kunstenaar Will Beckers die opgeleid is als ‘meester in de organische kunst” en bouwer is van sculpturen die de maat nemen van groene en bosrijke omgevingen. Hij inspireert niet alleen volwassenen maar ook kinderen met zijn natuurkunstwerken die niet alleen uniek zijn maar eveneens wonderbaarlijk”, volgens schepen van Cultuur Maria Van Keer (CD&V).

Om de vernieuwde rust- en ontmoetingsplaats bekend te maken bij het brede publiek wordt in juni doorheen het wachtbekken Heistergem een wandeling georganiseerd van ongeveer 2,5 km. Het hele parcours is zichtbaar gemaakt aan de hand van rode pijlen. Zo kan iedereen het wachtbekken en Hof ten Dijke op eigen tempo verkennen. Onderweg zijn verschillende QR-codes te vinden waaraan filmpjes verbonden zijn met de hoogtepunten van het wachtbekken en de site Hof ten Dijke.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)