Eind april was het 75 jaar geleden dat de urnes van 3 vermoorde Zeelse rijkswachters op de begraafplaats van de gemeente zijn bijgezet. Voor Frank Coene was dat het moment om hun verhaal te vereeuwigen. Wie een QR-code scant kan het lezen.

Wie op het kerkhof van Zele passeert aan het oudstrijdersperk vindt er ook een graf van drie vermoorde rijkswachters. Frank Coene zorgt ervoor dat hun verhalen bewaard blijven voor het nageslacht. “Wat er gebeurd is tijdens de Tweede Wereldoorlog en wie de slachtoffers waren in onze gemeente, dat mag niet verloren gaan”, zegt hij. “Het is een deel van onze geschiedenis. Ik zocht de verhalen op van Maurice Hoogewijs, Cyriel Nuytinck en Jan Verhavert en zette ze online.” Elk kregen ze een QR-code.

Wie op het kerkhof wandelt kan de tijd nemen om de verhalen van de rijkswachters te lezen. De QR-code ter verwelkoming maakt alvast veel duidelijk: “Sinds 29 april 1946 is dit onze laatste rustplaats. Als leden van de lokale ondergrondse verzetsbeweging B.V.L. werd ik samen met mijn collega wachtmeester Maurice Hoogewijs op 26 september 1942 door de Duitse Gestapo, in de ondertussen afgebroken rijkswachtkazerne op de Kouter, aangehouden. Collega wachtmeester Jan-Baptiste Verhavert werd op 13 oktober 1942 door de Duitsers opgepakt. Hieronder lees je het verhaal van onze repatriëring naar Zele zoals dit in 1981 werd opgetekend in het boek “Tussen pletwals en bookhamers (Zele 1940-45) van wijlen Etienne Quintyn”, staat er te lezen.

Beeld rijkswachters (c) Frank Coene.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)