(Ver)bouwplannen voor gemeentelijke basisschool De Toverboon

De bestaande gebouwen van gemeentelijke basisschool De Toverboon in Sint-Gillis zijn sterk verouderd en beantwoorden niet meer aan de huidige comforteisen. De herstellingswerken aan de regelmatige terugkomende defecten doen de kostprijs sterk oplopen en belasten de werking van de school sterk. Een totaalproject met sloop van de huidige constructies en realisatie van een nieuw schoolgebouw voor zowel kleuters als lagere school is volgens het stadsbestuur de meest efficiënte, duurzame en op termijn meest economische oplossing.

“Deze herstellingswerken bieden geen goede oplossing meer voor een degelijk en duurzaam onderhoud en beheer van het gebouw. Bovendien zijn momenteel de verschillende schoolgebouwen verspreid over het terrein, wat de duurzaamheid, compactheid en energie-efficiëntie niet ten goede komt. Kosten voor verbruik en onderhoud zijn in dat opzicht buitenproportioneel. We willen een nieuw schoolgebouw realiseren en daarin een ‘brede, multifunctionele school’ oprichten. Om het bouwprogramma te concretiseren, werd een bezoek gebracht aan enkele nieuwe schoolprojecten met brede functie”, zegt schepen van Openbare Werken Leen Dierick (CD&V).

Het is de bedoeling om ook andere diensten en organisaties te betrekken in de school en functies te delen. “Als gemeentelijke basisschool willen we zo het kloppend hart van de buurt vormen, zowel tijdens als na de schooluren. De eerste verkennende gesprekken met de mogelijk te betrekken verenigingen en diensten van het lokaal bestuur zijn achter de rug. Zo overlegden we met de sportdienst, KASK, IBO, kinderopvang, bibliotheek, buurthuis … Op basis van hun noden en eisen gaan we verder in overleg met de verschillende partijen om zo het bouwprogramma te concretiseren en te budgetteren”, volgens schepen van Onderwijs Martine Van Hauwermeiren (CD&V).

Intussen werd een subsidieaanvraag ingediend bij AGION, het Agenschap voor Infrastructuur in het Onderwijs. De subsidieaanvraag verloopt via de standaardprocedure, maar het lokaal bestuur bekijkt in samenspraak met OVSG en AGION of het project mits voorfinanciering uitgevoerd kan worden voor het doorlopen van de volledige wachttijd.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.