Twee elektrische deelwagens om te huren door inwoners

Het gemeentebestuur van Lebbeke investeert in een deelwagenproject. Op twee centrale plaatsen, meer bepaald de parking van het cultuurerf en de parking administratief centrum, zullen twee deelauto’s geplaatst worden. De gemeente kiest hier respectievelijk voor een Renault Zoë en een Renault Kangoo. Beide deelwagens zijn 100% elektrisch en kunnen aan een voordelig tarief door de Lebbeekse bevolking worden gebruikt.

Beheerder van dienst is “Van Damme Share”, een lokale autoverdeler die instaat voor het onderhoud, beheer en opvolging van de wagens. De registratie en reservatie, de wagen openen en sluiten en uiteindelijk ook de betaling, zit allemaal vervat in de handige App “Share mobility”  die makkelijk te downloaden is. Met deze actie wil de gemeente aansturen op een duurzamere mobiliteit en haar inwoners aanzetten tot een mentaliteitswijziging in het gebruik en/of de aankoop van een (tweede) wagen. “De burger kan immers aan een voordelig tarief de wagen gebruiken en betaalt enkel zijn verbruik, zonder abonnementskosten. Een ideale en vooral voordelige oplossing voor mensen die slechts af en toe een (tweede) wagen nodig hebben. Bovendien zijn deze wagens ook een mooie gelegenheid om kennis te maken met elektrisch rijden.”

Schepen van mobiliteit, Jan Vanderstraeten (CD&V) is alvast enthousiast: “Delen is eigenlijk het nieuwe hebben. We zien dat tegenwoordig meer en meer mensen niet langer eigen bezit belangrijk vinden, maar wel inzetten op het verminderen van hun ecologische voetafdruk. En het is op die trend dat Lebbeke volop inzet. Autodelen is milieuvriendelijk, goedkoop en flexibel. Daarnaast draagt dit systeem ook nog bij in het verminderen van de parkeerdruk binnen de gemeente. Er zijn praktisch geen nadelen aan verbonden. De deelwagens zullen tijdens de werkuren ook ter beschikking staan van de gemeentelijke diensten.

Mike Torck, schepen van energie en klimaat beaamt: “Mobiliteit is één van de grootste klimaatuitdagingen. Onze gemeente wil daarom onder andere meer inzetten op gedeelde mobiliteit. Dat zorgt er immers voor dat individuen minder wagens bezitten, minder kilometers gaan afleggen met een privéwagen en sneller kiezen voor duurzame alternatieven. Een deelwagen vervangt, afhankelijk van het type, tussen de 4 en 12 privéwagens. Autodelers sparen ook financieel heel wat uit . De keuze voor elektrische wagens brengt ons ook dichter bij onze doelstelling om de CO2-uitstoot fors te verlagen”.

Foto (c) Pexels.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)