Toren-breed: Samen kerken nieuw gebruiken

Recent viel de laatste beslissing die nodig was om te starten met ‘Toren-Breed. Samen kerken nieuw gebruiken’, een plattelandsproject van Provincie Oost-Vlaanderen i.s.m. de drie Avansa’s uit de provincie. Drie kerken – in Deinze, Geraardsbergen en Lebbeke – krijgen begeleiding bij en een eerste investering van 22 000 EUR voor de herbestemming met een gemeenschapsvormende functie.

“De combinatie van begeleiding en investering lijkt ons cruciaal om de herbestemming van kerken te laten slagen. We weten sowieso uit vorige projecten dat dit een proces is van meerdere jaren. Op deze manier kan dit geleidelijk groeien en wordt het gedragen door de mensen zodat het kerkgebouw opnieuw een centrale plek krijgt in het dorp”, zegt gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed.

De Provincie en Avansa Regio Gent, Avansa Vlaamse Ardennen – Dender en Avansa Waas-en-Dender zorgen, als projectpromotoren van Toren-Breed, voor de begeleiding van de lokale gemeenschappen bij de invulling, opstart en realisatie van het nieuwe gebruik. De Provincie en de Avansa’s bouwen hiervoor verder op de eigen expertise en de ervaringen en kennis opgebouwd in het project Kerk in het midden (2016-2020). Samen met de respectievelijke gemeentebesturen, die hiervoor optreden als projectpartner, wordt er een investeringsbudget van 22 000 EUR voorzien voor elk kerkgebouw. “Hiermee kan, in samenspraak met de lokale gemeenschap, een eerste aanpassing aan de infrastructuur worden gerealiseerd. Deze investeringen zullen waarschijnlijk een eerste stap zijn in een gefaseerde aanpak die wel voor een financieel haalbaar en duurzaam project kunnen zorgen. De Heilig Kruiskerk in Lebbeke is al geruime tijd de thuisbasis voor sporadische activiteiten van het buurtlaboratorium Lab Gods dat hiervoor de kerk mag gebruiken. Samen met de bezielers van dit initiatief, de buurt en het ‘Toren-Breed’-project zal dit verduurzaamd worden voor de toekomst.”

Foto (c) Provincie Oost-Vlaanderen.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.