Toneelgroep Gustaaf maakt comeback met eigen versie van Les Misérables

Als alles goed blijft gaan, maakt toneelgroep Gustaaf uit Dendermonde eind november zijn comeback op de planken. “We hebben uiteraard niet stilgezeten in coronatijden”, vertelt regisseur Yves Heymans. “Zo wonnen we een prijs op een internationaal podcastfestival in Amsterdam, en maakten we een audiotour voor het Museum voor Volkskunde. Maar we keken er toch heel erg naar uit om nog eens voor publiek te mogen spelen.”

En dat doen ze met “De misérabelen”, geïnspireerd door het boek van Victor Hugo. “Dat is natuurlijk vooral bewerkt als musical, maar dat gaan we niet doen”, lacht Heymans. “Het wordt een ‘gewoon’ toneelstuk, al is dat bij Gustaaf natuurlijk altijd relatief. Het was sowieso een werk van wel erg lange adem. Ik schreef de basistekst alweer in 2009. Ergens was er een vaag idee van mensen die zich keer op keer in de problemen werkten, hoe hard ze ook probeerden hun lot te ontlopen. En dan las ik die heerlijke turf van Victor Hugo nog eens. Ik was zo in de ban van die heroïsche romantiek, het gewapper van de vlaggen, het opstandige vuur dat in ieder mens brandt, de kanonschoten en de hoog oplopende liefde dat ik een eigen versie wou maken. Zodat ik mij het verhaal toch een beetje kon toe-eigenen. Een pocketversie, kleinschaliger, Vlaamser, iets om mee te dragen in je binnenzak.”

De voorbije 12 jaar verdween de tekst in de schuif. Af en toe werd hij boven gehaald. “Maar telkens moest ik die weer wegsteken, ik voelde er mij gewoonweg niet klaar voor. Tot we in 2021, 12 jaar na het schrijfwerk, er eindelijk werk van maakten. Ik vertoef graag in die wereld. We zitten met Gustaaf graag in de koekendozenromantiek. Ergens tussen de foute kermismuziek uit de jaren negentig en de rollende carrousels aan de voet van Montmartre. Tussen de neon van de Vlaamse viskramen, grijperkes en geldmachines en de nostalgie van Parijse lampions. Romantiek. Groot en klein.” Zoals altijd, ging Gustaaf ook nu weer op zoek naar een locatie die bij het stuk past. Die vonden ze in een hangar in Grembergen. “Ideaal voor de sfeer die we willen oproepen, en het helpt ons ook om voldoende publiek te ontvangen, met respect voor de coronamaatregelen.”

Gustaaf speelt “De misérabelen” op 19, 20, 26 en 27 november, in de Zijdijk in Grembergen. Kaarten kosten 12 euro (1,5 euro via kansentarief) via www.toneelgustaaf.be of 0476-24 01 34

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.