De nummer één vrijetijdsactiviteit van veel mensen op dit moment is een wandeling maken. Maar door corona en de verplichte sluiting van de horeca, kampen veel wandelaars met een praktisch probleem: waar kunnen ze nu een plaspauze houden in Dendermonde?

In deze pandemie is de vraag naar propere openbare toiletten meer dan ooit een hot item. Voor elke Dendermondenaar, student, toerist, shopper een elementaire zaak en voor mensen met een bepaalde aandoeningen een noodzaak. Gemeenteraadslid Nele Cleemput (CD&V) kaartte dit aan bij de stad. Ze peilde naar de mogelijkheid of er extra openbaar sanitair kan worden voorzien in de stad en deelgemeenten en of het openbaar sanitair duidelijk aangeduid kan worden op de website van de stad.

“De stad besliste geen echter om openbare toiletten te plaatsen, omdat er voldoende eigen stadslocaties met toilet ter beschikking staan van de inwoners en bezoekers”, zegt Nele Cleemput. “De stad zegde wel toe dat het Stadhuis, Vleeshuismuseum, stedelijke academies, bib, … zich flexibel opstellen als er een vraag komt over het gebruik van een toilet bij hoogdringendheid. De kosten die zij uitsparen door geen mobiele toiletten te plaatsen, worden gebruikt om te eigen locaties vaker open te stellen. Voor onze maandagmarkt zal de stad (tijdens sluiting van horeca) speciaal de toiletten van KASK opendoen met poetspersoneel bij. Ook de toiletten in het AC mogen gebruikt worden.”

De stad zal die locaties ook toevoegen aan de website met een verwijzing naar de app Hoge Nood waarmee je via je smartphone de dichtstbijzijnde toegankelijke toilet kan terugvinden. “Wie in Dendermonde wandelt en dringend naar het toilet moet, kan voortaan via de Hoge Nood app het dichtstbijzijnde toegankelijke toilet opzoeken met je smartphone. Hoge Nood laat je de route naar het toilet zien, geeft de voorzieningen weer en geeft reviews van voorgaande bezoekers. Bij het selecteren van een toilet krijg je een overzicht over welke voorzieningen het toilet beschikt, onder andere of het toilet toegankelijk is voor rolstoelgebruikers en of er een verzorgtafel aanwezig is.”

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)