Subsidiereglement voor sterilisatie en registratie huiskatten

Het is in Zele mogelijk om een deel van de dierenartskosten die door Zelenaars gemaakt zijn om hun kat onvruchtbaar te maken én te registeren, terug te krijgen via een subsidiereglement dat op de laatste gemeenteraad werd goedgekeurd. Hiermee wil de gemeente het aantal zwerfkatten doen dalen.

Sinds 1 januari 2020 is elk baasje van een kat die geboren is vanaf 31 augustus 2014 verplicht om die onvruchtbaar te maken, te chippen en te registreren. Dit omdat huiskatten zorgen voor een grote populatie zwerfkatten die geen waardig leven krijgen en zorgen voor een grote overlast bij de inwoners van de gemeente. “We merken dat de Zeelse zwerfkattenpopulatie de laatste jaren stagneert en niet meer daalt”, zegt Thomas Bauwens, schepen van dierenwelzijn. Eén van de grootste oorzaken hiervan is dat niet alle huiskatten onvruchtbaar gemaakt worden, terwijl dat wel wettelijk verplicht is.”

De wetgeving is onderdeel van het meerjarig kattenplan van de Vlaamse overheid met als bedoeling de zwerfkattenpopulatie zo veel mogelijk in te dijken. “Sterilisatie zorgt voor een vermindering van de zwerfkattenpopulatie. Elke niet-gesteriliseerde kat kan tot 8 kittens per jaar krijgen, die op hun beurt vanaf hun 6e maand opnieuw tot acht nakomelingen kunnen zorgen. Veel van deze kittens hebben geen overlevingskans, komen in asielen terecht die nu al overvol zitten of worden in het wild losgelaten waardoor de zwerfkattenpopulatie alleen maar groeit”, gaat Bauwens verder.

Sterilisatie zorgt er ook voor dat de kat minder kans heeft op infectieziekten en dat toekomstige dierenartskosten uitgespaard kunnen worden. Je kat registreren zorgt er dan weer voor dat de eigenaar sneller kan worden opgespoord wanneer de kat verloren loopt, of wanneer ze zou omkomen bij bijvoorbeeld een aanrijding. “Een huisdier is een deel van een gezin. Als een kat plots niet meer naar huis komt wil je als baasje weten wat er gebeurd is, ook al is dat slecht nieuws,” zegt Bauwens.

“We merken dat het financiële vaak de hoofdreden is waarom baasjes hun dieren niet onvruchtbaar willen maken of laten chippen en registreren. Dat proberen we met dit reglement weg te werken. Het onvruchtbaar maken van een kater komt al snel op 70 euro terwijl dat voor een kattin oploopt tot 120 euro of meer. Het chippen en registreren kost dan weer snel tussen de 40 en de 50 euro.” Via het reglement kan je voor het registeren en chippen 20 euro terugkrijgen van de dierenartskosten. Voor het onvruchtbaar maken komt dat op 15 euro voor een kater en 30 euro voor een kattin. Als je de twee ingrepen in één keer laat uitvoeren kan je beide bedragen terugkrijgen. Wie een leefloon trekt of recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming, kan zelfs het volledige bedrag terugkrijgen. De ingreep moet gedaan worden bij een Zeelse dierenarts en wordt beperkt tot 1 kat per gezin. De aanvraag moet binnen de drie maand na de behandeling bij de gemeente ingediend worden. Kosten die in het verleden zijn gemaakt komen niet in aanmerking. “We willen een tijdelijke boost geven aan het aantal behandelde katten. Daarom heeft dit reglement ook een einddatum. Na 31/12/2025 evalueren we de resultaten en beslissen we of het reglement verlengd moet worden,” besluit Bauwens.

Foto (c) Pexels.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.