Subsidieaanvraag voor nieuw schoolgebouw gemeentelijke basisschool De Toverboon

In het meerjarenplan #project9200 voorziet het lokaal bestuur van Dendermonde de opstart van het dossier voor de realisatie van een nieuw schoolgebouw voor de gemeentelijke basisschool De Toverboon in Sint-Gillis. In juni 2021 diende de stad een subsidieaanvraag in bij Agion, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs. De gemiddelde doorlooptijd van zo’n subsidieaanvraag bedraagt 8 tot 10 jaar. Enkele maanden geleden lanceerde de Vlaamse Regering het nieuwe scholenbouwprogramma ‘Scholen van Vlaanderen’. De uitgelezen kans om de realisatie te versnellen. Het lokaal bestuur heeft een subsidieaanvraag ingediend en stelt zich kandidaat binnen dit nieuwe programma. De bekendmaking van de geselecteerde projecten gebeurt in juli 2022.

“Het ingediende project voor De Toverboon voorziet de bouw van een multifunctioneel schoolgebouw waarbij naast het schoolgebeuren ook verschillende andere maatschappelijke functies mogelijk zijn. Zo zal de sportinfrastructuur van de school opengesteld worden voor lokale dans- en sportverenigingen en zal de refter als multifunctionele ruimte worden opgevat voor gebruik door het buurthuis, lokale verenigingen en als naschoolse opvang. In het bouwprogramma werd eveneens een crea-klas opgenomen, een lokaal dat na de schooluren zal worden opengesteld aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK). Daarnaast zal bekeken worden of de site ook onderdak kan bieden aan een nieuw kinderdagverblijf en aan de lokale wijkagenten van Sint-Gillis”, zegt schepen van Gebouwen Leen Dierick (CD&V).

“Door de schoolinfrastructuur open te stellen buiten de normale schoolperiodes ontwikkelen we een duurzame samenwerking tussen de school en andere instellingen of partners. Om zo de beste kansen te geven aan kinderen en jongeren. De duurzame samenwerking volstrekt zich zowel tijdens de lesuren als in de vrije tijd. Een brede school biedt kinderen en jongeren op die manier een veelheid aan ervaringen en ontmoetingen, waardoor ze een sociaal-cultureel netwerk ontwikkelen”, vult schepen van Onderwijs Martine Van Hauwermeiren (CD&V) aan.

De kosten voor het nieuwe schoolgebouw worden geraamd op 7,5 miljoen euro, exclusief btw. Het programma ‘Scholen van Vlaanderen’ werkt volgens het DBFM-principe. Hierbij wordt een vennootschap aangesteld die instaat voor het ontwerp (Design), de bouw (Build), de financiering (Finance) en het 30-jarig onderhoud (Maintenance). In ruil voor het gebruik van de gebouwen betaalt het lokaal bestuur gedurende 30 jaar een beschikbaarheidsvergoeding. Na de periode van 30 jaar wordt de schoolinfrastructuur kosteloos overgedragen. De vergoeding voor het schoolgedeelte wordt voor 81,5 % gesubsidieerd door AGION, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.