Studenten Lebbeke blokken in een sfeer van vertrouwen

De studerende jeugd kan weer terecht in de gemeentelijke bibliotheek van Lebbeke om er te blokken.

“En dat wordt gesmaakt!  Maar liefst 36 studenten zijn ingeschreven en maken gebruik van de accommodatie om zich beter te concentreren”, zegt bibliothecaris An Heirbaut. “Wat de bibliotheek in Lebbeke zo aantrekkelijk maakt, is dat de jeugd er alle vertrouwen krijgt van zowel bibmedewerkers als het bestuur. De studenten hebben namelijk vrije toegang tot de bib via een toegangsbadge en die toegang blijft niet beperkt tot de openingsuren. Omdat de bib nog geen Open+ bib is (automatische toegangsysteem via bibkaart buiten de openingsuren met cameratoezicht), zijn deze uitgebreide studeermogelijkheden gefundeerd op een spontaan vertrouwen in de studenten dat ze de ruimte goed gebruiken en erover waken als een goede huisvader/huismoeder. Zo weten ze bijvoorbeeld hoe ze de lichten moeten doven en krijgen ze elk een alarmcode.”

Er is wel occasioneel toezicht buiten de openingsuren via vrijwilligers die af en toe een oogje in het zeil houden. “De studenten zijn alle dagen welkom tussen 9 uur en 22 uur, ook op zon- en feestdagen, wat wel uniek is binnen de regio. De huidige blokperiode loopt tot 10 februari.” Schepen van Jeugd, Goedele Uyttersprot, is verheugd dat alles zo vlot verloopt tijdens deze blokperiode. “Het is fijn om te ervaren dat het mogelijk is om deze studeerfaciliteit aan te bieden in vol vertrouwen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er 36 studenten inschreven om in de bib te studeren.”

Maria Van Keer geeft als schepen van Cultuur mee dat deze bibwerking voor studenten andere initiatieven inspireert. “In Denderbelle kunnen de studenten sinds deze blokperiode terecht op het gelijkvloers van het oud gemeentehuis. Dit is normaal de locatie voor de kerkfabriek. Maar de voorzitter van de kerkfabriek, Kris Beeckman, bood spontaan om deze ruimte ter beschikking te stellen aan de studenten van Denderbelle. Daar studeren ze tussen de kerkarchieven volgens hetzelfde principe als in de hoofdbib (van ’s morgens tot ’s avonds en ook op zon-en feestdagen) in vol vertrouwen.”

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.