Strappersbende schuift auto aan de kant

In de gemeente Zele werd de Strappersbende opgericht. Schoolkinderen sensibiliseren hun klasgenoten om veilig naar school te komen en hun ouders om de auto te weren aan de schoolpoort.

“De veiligheid aan de school is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Te vaak zien we dat ouders, die meestal niet ver van de school wonen, hun kinderen toch met de auto pal voor de schoolpoort afzetten. Dat is niet veilig. Als het van onze Strappersbende afhangt, komt daar verandering in. Zij willen hun klasgenootjes aansporen om vaker voor de fiets te kiezen, of te voet naar school te komen. Lilly Elle, Nanou, Emma, Warre, Jason, Ahmed en Fatima zijn de gezichten van de actie. Gedurende het schooljaar volgen we hun avonturen en hun afbeelding, inclusief hun boodschap, komt levensgroot aan de schoolpoort te hangen”, zegt burgemeester Hans Knop (CD&V).

Tijdens de zomer deed het gemeentebestuur een oproep naar kandidaat-Strappers. Uit de inzendingen werd een divers groepje geselecteerd. In een heuse fotoshoot werden zij de eerste gezichten van De Strappersbende. Burgemeester Hans Knop: “Het is de bedoeling om naast infrastructurele aanpassingen ook heel sterk in te zetten op sensibilisering. Met De Strappersbende willen we kinderen ervan bewust maken dat met de fiets of te voet naar school komen, echt leuk is. Wanneer ze afspreken met vriendjes om naar school te gaan is dat natuurlijk nog leuker. Op die manier helpen we hen om mama en papa ervan te overtuigen de wagen aan de kant te laten indien mogelijk. Zo worden onze kinderen zelf de motor van een veilige schoolomgeving.”

De komende jaren wordt De Strappersbende de ruggengraat van sensibiliseringsacties rond veilig schoolverkeer. Knop: “In dialoog met de scholen werken we dit schooljaar aan nieuwe acties om kinderen verkeerswijs te maken.” Wie tot De Strappersbende wil behoren en een fijn Strap-gadget wil bemachtigen, hoeft alleen zijn of haar ouders te overtuigen om de auto aan de kant te schuiven en te voet, met de fiets, de step, skeelers, desnoods met de eenwieler, naar school te komen.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)