Stichting tegen Kanker lanceert de tweede editie van Buddy Deal

Bijna 1 op 5 Belgen rookt. Daarom lanceert Stichting tegen Kanker de tweede editie van Buddy Deal, een nationale campagne om mensen aan te moedigen om te stoppen met roken.

Net als vorig jaar wordt aan rokers gevraagd om in mei een maand lang te stoppen met roken met de steun van een Buddy. Dat kunnen vrienden, familie, collega’s zijn aan wie wordt gevraagd om steun en een tegenprestatie aan te bieden. Voor editie 2023 kunnen deelnemers zich tussen 1 en 30 april samen met hun Buddy inschrijven via de website. Na hun inschrijving ontvangen ze per e-mail waardevolle tips om hun doel te bereiken, volhouden tot het eind. En op 31 mei kunnen de Stoppers voor een maand zich verheugen op de tegenprestatie van de Buddy. Frank Vandenbroucke, vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, steunt de campagne Buddy Deal. In 2022 was minister Vandenbroucke de Buddy van Nadia Othman.

“Stoppen met roken is niet evident. Het gaat gepaard met vallen en opstaan. Iemand om op terug te vallen, die je motiveert en die naar je luistert zonder oordeel, kan echt helpen om je doel voor ogen te blijven houden. Vorig jaar engageerde ik me als Buddy om Nadia in de maand mei aan te moedigen minstens een maand lang te stoppen.  Ze slaagde in haar opzet en en ik trakteerde haar op een lunch als beloning. Ik wens alle rokers die stoppen veel moed en doorzettingsvermogen toe. Hoe meer mensen we van de sigaret kunnen houden, hoe gezonder onze samenleving”, zegt Vandenbroucke.

“Ik was een gelegenheidsroker maar ik rookte teveel en ook al veel te lang. De moeilijke momenten waren schaars in die Buddy Deal maand. De steun was een meerwaarde. Wekelijks kreeg ik een berichtje om te vragen hoe het ging en aanmoedigingen om zeker vol te houden. Dat doet wel deugd!  Vandaag ben ik nog steeds gestopt met roken. Dat is met vallen en opstaan. De zin om te roken vervaagt wel maar is nog lang aanwezig. Graag wil ik zelf Buddy worden in de tweede editie. Ik kan dit project alleen maar aanmoedigen”, zegt Nadia Othman. Elk jaar sterven in België ongeveer 15.000 rokers voortijdig als gevolg van roken. “Tabak is een van de belangrijkste risicofactoren voor kanker die we kunnen vermijden. Het is dus de opdracht van Stichting tegen Kanker om rokers ondersteuning te bieden bij het stoppen. Dat doen we met Tabakstop, onze gratis hulplijn. Maar ook met deze campagne Buddy Deal. Hierbij betrekken we ook de mensen in de omgeving van de roker om de kans op stoppen te vergroten”, zegt Suzanne Gabriels – experte tabakspreventie bij Stichting tegen Kanker. Om rokers te begeleiden en aan te moedigen tijdens hun eerste rookvrije maand, biedt Stichting tegen Kanker dit jaar een scheurkalender aan met één tip per dag. Ook op social media zullen er tips en advies te vinden zijn.

Foto (c) Pexels.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.