Stad Dendermonde en Mariatroon ondertekenen principeakkoord over de toekomst van Hof ter Boonwijk

De zorgstrategische plannen van stad Dendermonde voorzien een fusie van de woonzorgcentra Hof ter Boonwijk (Sint-Gillis) en Sint-Vincentius (Baasrode). Stad Dendermonde zal in de toekomst het zorgaanbod aanbieden vanuit de site van het eengemaakte woonzorgcentrum, wzc De Cocon in Baasrode.

Daarom ging de stad op zoek naar een partner voor de site Hof ter Boonwijk. “Er werden gesprekken aangeknoopt met verschillende aanbieders van ouderenzorg om het zorgaanbod op de locatie van Hof ter Boonwijk te laten bestaan. Stad Dendermonde vindt het belangrijk om in de kern van onze stad een blijvend aanbod te realiseren op het vlak van ouderenzorg. Op basis van een aantal overtuigende argumenten werd gekozen om met de vzw Broeders van Liefde, uitbaters van het wzc Mariatroon in overleg te gaan”, zegt schepen Tomas Roggeman (N-VA).

Vzw Broeders van Liefde heeft heel wat ervaring in de realisatie van buurtgerichte zorg. Ook ervaring met zorg aan huis is essentieel, doordat thuiszorg de komende jaren een belangrijkere rol zal spelen. De vzw heeft ook daarin veel ervaring. “De stad wenst samen te werken met een partner die, naast de traditionele doelgroepen zoals lichamelijk zorgbehoevende ouderen, of personen met dementie, in beeld brengt welke andere doelgroepen nood hebben aan ondersteuning. Wzc Mariatroon heeft, met zijn gespecialiseerde zorg voor mensen met de ziekte van Huntington, aantoonbare ervaring in Dendermonde. De groep Broeders van Liefde heeft hier bovendien in heel Vlaanderen ervaring in.”

In navolging van de gesprekken toonde vzw Broeders van Liefde interesse in de overname van de site Hof ter Boonwijk. De concrete engagementen tussen de vzw Broeders van Liefde en Stad Dendermonde worden vastgelegd bij de ondertekening van een principeakkoord. “De vzw Broeders van Liefde neemt de site Hof Ter Boonwijk over. Dit zal gebeuren in fasen. In de 1e fase blijven er 37 bedden ter beschikking voor de huidige bewoners van Hof Ter Boonwijk”, verduidelijkt Johan Vermoesen, algemeen directeur van wzc Mariatroon. “In die 2e fase zal er een nieuwe zorgcampus worden gebouwd, waarbij ook de 37 bedden uit fase 1 blijven. Bij de nieuwe zorgcampus zal er ook aandacht gaan naar extra uitbreiding en ontwikkeling van buurtzorg. Volgend mogelijkheden worden onderzocht: de buurtwerking met paramedici, kinderopvang voor werknemers uit de zorg, een buurttoegankelijke cafetaria en buurtwinkeltje, psychologische ondersteuning voor ouderen. Het opentrekken van het zorgkader naar buurtgerichte zorg en gespecialiseerde doelgroepenzorg, kan een mooie meerwaarde opleveren voor de inwoners van onze stad. Daarnaast wordt ook de mogelijkheid onderzocht om 40 senioren-, zorgflats en  assistentiewoningen en 3 bedden nacht- en/of crisisopvang te voorzien.”

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.