Site Heirstraat in Appels wordt groene oase voor jong en oud, verenigingen en passanten

Op de site van de vroegere school de Appelbloesem in Appels komt een nieuw schoolgebouw. Het zal een onderkomen bieden aan leerlingen en leerkrachten van De Oogappel.

“Als lokaal bestuur willen we ook verenigingen, de ruggengraat van de maatschappij, op verschillende manieren ondersteunen. Dit kan via subsidies, maar ook door ervoor te zorgen dat verenigingen een thuis hebben of ergens terechtkunnen. Daarnaast hebben kinderen recht op goede scholen, niet enkel op inhoudelijk vlak maar ook wat betreft de schoolgebouwen”, zegt schepen van Gebouwen Leen Dierick (CD&V).

Het lokaal bestuur Dendermonde en de scholengroep Óscar Romeroscholen slaan de handen in elkaar om die doelstellingen in Appels te realiseren. “Het hoofdgebouw van de voormalige school de Appelbloesem in de Heirstraat staat al enkele jaren leeg en wordt afgebroken. Ook de huidige refter en de achterliggende containers worden afgebroken. Op deze site zal Óscar Romeroscholen een multifunctionele basisschool bouwen. Er komt ook een nieuwe polyvalente ruimte, die niet enkel gebruikt zal worden door de school, maar ook door de gemelde opvang van het lokaal bestuur. Ook verenigingen, families … zullen gebruik kunnen maken van deze polyvalente ruimte.”

De huidige gebouwen van De Oogappel zijn sterk verouderd en zijn dringend aan structurele verbouwingswerken toe. Daarom zal De Oogappel verhuizen naar deze nieuwe locatie. “De huidige modulaire bouw, rechts op het perceel, blijft behouden en krijgt een andere invulling. Hier komt onder meer een vaste stek voor de wijkinspecteur, maar zal ook dienen als antennepunt van het lokaal dienstencentrum. De inplanting van de nieuwe school gebeurt zodanig dat er zoveel mogelijk openbare groene ruimte overblijft die zichtbaar en toegankelijk is voor iedereen, zowel tijdens als na de schooluren. Deze nieuwe, groene oase wordt een aangename plaats voor klein en groot. En waar verenigingen en passanten zich thuis voelen.”

Om dit te realiseren wordt Óscar Romeroscholen eigenaar van een deel van de site van de Heirstraat. “Deze grond ruilen we voor de grond, waarop de gebouwen van Sociaal Restaurant TVORK staan, dit betreft een recht van opstal. Dit recht van opstal vervalt in 2031. Door deze ruil wordt het lokaal bestuur eigenaar van de gronden en het gebouw TVORK, zodat we op deze diensten verder kunnen inzetten. Voor de concrete invulling van de site in Appels komt er nog participatie en overleg met alle geïnteresseerde inwoners”, zegt de schepen nog. “Er wordt een infomarkt georganiseerd waar ideeën en voorstellen kunnen gegeven worden. Met deze ideeën en voorstellen gaan we aan de slag om een invulling aan de groene oase te geven.”

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.