Schapen grazen langs provinciale waterlopen om grasvegetaties ecologisch te onderhouden

Van mei tot oktober gaan schapen weer aan het werk langs de provinciale waterlopen. “Een waardevol ecologisch alternatief om grasvegetaties te onderhouden op moeilijk bereikbare plaatsen”, klinkt het.

Langs de waterlopen van tweede categorie, die de Provincie onderhoudt, worden de meeste oevers machinaal gemaaid. “De overstromingsgebieden die langs deze waterlopen zijn aangelegd om wateroverlast te verminderen, hebben een overstroombaar deel. Deze natte stukken grasland zijn niet altijd machinaal toegankelijk. Schapen kunnen de grasvegetaties in deze nattere gebieden wel onderhouden. Ze doen het onderhoud zonder structuurschade aan de bodem toe te brengen en kunnen ook in natte omstandigheden op het terrein blijven. Op de dijken kunnen ze terecht wanneer het overstromingsgebied wordt gevuld”, zegt gedeputeerde Leentje Grillaert, bevoegd voor Integraal Waterbeleid.

Schapen eten het gras helemaal op en laten geen maaisel achter. “Hierdoor krijgen de planten na de begrazing opnieuw licht en lucht. Via hun mest en wollige vacht verspreiden de dieren plantenzaden. Zo kunnen ook andere kruidachtigen zich in de grasmat vestigen. Doordat de schapen hier wat korter en daar wat langer grazen, zorgen ze ook voor structuur in het gras. Door hun rustige graastempo verstoren zij insecten, amfibieën en kleine dieren veel minder dan bij het machinaal maaien. Schapen houden niet enkel van mals gras, maar hebben ook nood aan houtigere structuurrijke voeding. Hiervoor gaan ze op zoek naar kleine struiken. Als er waardevolle bomen of houtkanten staan, zal de herder deze beschermen. Dit kan door ze met netten te omheinen of het systeem van begrazing aan te passen. De overstromingsgebieden en taluds staan vol met heerlijk groen. Het is de bedoeling dat de schapen daarvan smullen. Van brood en andere etenswaren worden ze ziek.”

Foto (c) Pexels.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.