Rosiers hebben film Ons Pèirt mag giën Ajouine klaar

De film Ons Pèirt mag giën Ajouine van Rederijkerskamer De Rosiers is klaar om bekeken te worden door het grote publiek. Corona zorgde ervoor dat het toneel een langspeler voor het witte doek werd.

“We hebben er met de Koninklijke Aloude Rederijkerskamer Rosiers een boeiend jaar op zitten”, volgens Jürgen Heuvinck, de regisseur bij De Rosiers. “We besloten om geen toneel te spelen, maar een film te maken. We deden dit niet zo maar zonder reden. We wilden in eerste instantie het theaterstuk “Ons Pèirt mag giën Ajouine” brengen op theater. We wilden dit doen als afsluiter van een sprankelend Ros Beiaardjaar. Dansgroep Nele zegde toe om hier aan mee te werken en ook de Gilde der Vrije Pijnders wilde zijn steentje bijdragen. Bij de voorbereidingen van deze productie repeteerden we via streams. We mochten niet samen komen … want je weet wel … Corona. De teksten werden aangescherpt en we vonden dat het goed klonk. Eén van de leden vond dat het misschien een goed idee was om er een luisterspel van te maken. Maar toen kwam het ultieme idee … We gaan dit verfilmen.”

“We waren er dan ook van overtuigd dat dit een goed idee was. Er bleef immers nog steeds die vrees voor die verduivelde Corona. Stel dat een speler een paar dagen voor de première positief test op die vreselijke aandoening, heb je een dik probleem.” Jürgen Heuvinck kroop in zijn pen, zette het theaterstuk om in een filmscript en nam de regie voor zijn rekening. “We contacteerden Dansgroep Nele en de Gilde der Vrije Pijnders. Ook zij zagen dit zitten. Met vereende krachten, ondersteund door Laura Parijs als choreografe, Tom Van den Berghe als cameraman en monteur en met het enthousiasme van een grote groep mensen, gingen we aan de slag”, zegt Heuvinck.

Maar een film maken doe je niet zomaar. “Het kost normaliter handen vol geld. Hiervoor trok lokaal bestuur Dendermonde een klein bedrag uit. Maar ook een paar lokale sponsors trokken aan de koord van dit project. Verder werd dit gebeuren voortgezet in een voedingsbodem van enthousiasme en vrijwilligheid. Zelfs de burgemeester speelde een klein rolletje als … zichzelf. Er werd ook nog een professioneel post-productie talent bij gehaald om van dit gebeuren een nog groter succes te maken. En weet je … Het ziet er knap uit.”

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.