ROS BEIAARD: Ommegang meer dan geslaagd, een terugblik

Reeds in 2019 begon menig Dendermondenaar te dromen van de tienjaarlijkse Ros Beiaardommegang in mei 2020. Maar die droom moest tot tweemaal toe worden opgeborgen door COVID-19.

Het Ros bleef nog twee jaar op stal en eindelijk werd zondag het lange wachten beloond met een prachtige ommegang in al zijn facetten. In het bijzijn van zo’n 86.000 toeschouwers zetten de duizenden figuranten, tientallen praalwagens en honderden dieren een schitterende prestatie neer tijdens de eeuwenoude ommegang. Ondanks de regenbuien bleef de sfeer in het stadscentrum uitbundig. Regisseur Patrick Segers: “We hebben de voorbije jaren goed benut om deze ommegang te perfectioneren. Als basis bleven de drie delen overeind: de evocatie van elementen uit de geschiedenis van Dendermonde, de legende van het Ros Beiaard, en de dansende Reuzen en het Paard, maar we streefden op alle vlakken naar verfijning en vernieuwing. En daarin zijn we meer dan geslaagd. Naast de aandacht voor de ommegang zelf, hebben we ook sterk ingezet op duurzaamheid en mobiliteit, ecologie, veiligheid en comfort van de bezoeker. We verkochten 18.000 tickets voor tribuneplaatsen, maar de toegang tot het gebeuren langs de omloop was gratis.” (lees verder onder de foto’s)

De kleurrijke optocht met historische en eigentijdse praalwagens, taferelen, muziek, toneel en dans gebracht door de mooi gekostumeerde figuranten, acteurs, dansers, acrobaten, steltlopers, … zal nog lang nazinderen in onze hoofden en onze harten. De 2.000 deelnemers gaven het beste van zichzelf in hun choreografieën en vanop de praalwagens, of als muzikale ondersteuning. Hiermee beeldden ze blijdschap, ruzie, liefde, verdriet en oorlog levendig uit. Ook 200 dieren liepen mee, voornamelijk trek- en rijpaarden, maar ook ganzen, schapen, ossen en honden. De tijdsgeest van de historische taferelen en middeleeuwse sage van het Ros Beiaard en de vier Heemskinderen werden zo maximaal tot leven gebracht, maar dan in een modern kleedje. (lees verder onder de foto’s)

De 27 prachtige praalwagens, getrokken door speciaal geselecteerde paarden, zorgden voor een schitterend decor. De wagens waren grotendeels nieuw en indrukwekkender dan ooit: met unieke attributen, professionele decoratie- en schildertechnieken, kleurrijke accenten, fauna, flora en speciale effecten zoals klank, vuur, rook en water. Een sterk staaltje techniek was onder meer de wagen “Reynout en zijn Ros”, een reusachtige stalen constructie in de vorm van een paard die echt kon bewegen om de vlucht van Reynout met het Ros voor Karel De Grote uit te beelden. Vorm, beweging en passende figuratie spraken tot de verbeelding. Een pluim op de hoed en ware prestatie van de eigen stadsdienst wagenbouw, technische dienst, onder toeziend oog van het Ros Beiaardcomité. (lees verder onder de foto’s)

Maar toch weer opnieuw waren het de Gildereuzen Mars, Indiaan en Goliath en het Ros Beiaard met de vier Heemskinderen die alle harten sneller deden slaan. Deze elementen vormen steevast het slot en hoogtepunt van de ommegang, vergezeld door ‘reisgenoten’: de knaptanden, het Rad van Avontuur, de Walvis, ’t Schipke en de vendeliers. Onder de muzikale begeleiding van de Ros Beiaardharmonie marcheerde de erewacht van hellebaardiers en buskruitschutters voor het Ros Beiaard. Kalleke Step en de vedelaar weken geen seconde van de zijde van het Ros. (lees verder onder de foto’s)

De fysieke prestaties die geleverd werden, kunnen we fenomenaal noemen. Zo droegen de 12 sterke ‘Pijnders’ in drie afwisselende ploegen het Paard en lieten het sierlijk door de straten lopen, zowat 5 km aan een stuk. Een sterke prestatie als je weet dat het Paard zonder de kinderen al 800 kg weegt. De vedelaar gaf alweer 350 keer de cadans aan met zijn viool. Kalleke Step begeleidde al dansend het Ros en stond wel 300 keer op zijn handen. De harmonie speelde 900 maal het Ros Beiaardlied. De vier Heemskinderen Maarten, Wout, Stan en Lander Cassiman trokken hun stugge ridderharnassen aan, namen het zwaard en trotseerden de harde rit op de rug van het Ros Beiaard. Hier hadden ze jaren voor getraind! En ze schitterden in hun rol! (lees verder onder de foto’s)

Zoals altijd, liet het Ros Beiaard zich niet zomaar opnieuw op stal zetten. Na een schitterende apotheose van alle taferelen op de afgeladen volle Grote Markt, weigerde het Paard naar binnen te gaan in zijn rustplaats in de oude Kazerne. Traditiegetrouw was dit weer een emotioneel moment voor de rasechte Dendermondse toeschouwers. Een gelukkige burgemeester Piet Buyse: “We schatten dat vandaag zo’n 86.000 toeschouwers genoten hebben van dit topspektakel. Zowel langs het parcours als bij de apotheose op de Grote Markt waren de oooh’s en aaah’s niet uit de lucht. Zoveel blije en ontroerde mensen uit Dendermonde, maar ook uit ver daarbuiten, dat bevestigt mijn gevoel dat deze gebeurtenis niet alleen een professioneel hoogstandje is, maar ook een fijn, verbindend feest voor alle aanwezigen. Ik stuur hierbij felicitaties aan allen die hieraan hebben meegewerkt, van stadspersoneel, eigen inwoners en verenigingen, vrijwilligers tot medewerkers van heinde en ver, en natuurlijk ook aan de hoofdrolspelers, de pijnders en de Vier Heemskinderen.”

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.