ROS BEIAARD: Nog vier keer slapen: We stellen u de entourage van het peirt voor…

En de ommegang komt dichter… en dichter… Tijd om de entourage van het Ros Beiaard aan u voor te stellen.

Vier ridders op het Ros: de Vier Heemskinderen. De eerste vermelding van de Vier Heemskinderen in de Dendermondse ommegang dateert van 1460. Het zijn volgens de traditie vier broers die geboren zijn uit Dendermondse ouders. De jonge ridders zitten in hun harnas op het Ros. Op hun helmen pronken wit-rode veren. Met hun zwaard hoog in de lucht groeten ze het publiek. Tijdens de naoorlogse ommegangen was de eer om het Ros Beiaard te mogen berijden weggelegd voor volgende gezinnen: de gebroeders Bombay (1952), Leybaert (1958), De Jonghe (1975), Veldeman (1990), Coppieters (2000) en Van Damme (2010). Zondag is het de beurt aan Maarten, Wout, Stan en Lander Cassiman om te schitteren. (lees verder onder de foto)

Samen met het Ros Beiaard doen ook reuzen vanaf de 15e eeuw hun intrede in processies. Waar vele andere ommegangelementen sneuvelden, doorstonden gildereuzen Indiaan, Mars en Goliath de tand des tijds. Ze zijn erkend door Unesco als Werelderfgoed. En tot op vandaag zijn ze de hoofdrolspelers van de jaarlijkse Reuzenommegang Katuit en ze zijn ook een vast onderdeel van de Ros Beiaardommegang. (lees verder onder de foto)

Sedert de 19de eeuw wordt het Ros Beiaard begeleid door een nar. Het ontstaan van deze figuur gaat terug op het Ros Beiaardverhaal dat zich afspeelt in de tijd van Karel de Grote (742 – 814). In de ommegang houdt de nar stevig de linten in de hand die aan het bit van het Ros Beiaard bevestigd zijn en danst al wandelend acrobatisch mee op de muziek. Wanneer het paard steigert staat hij op zijn handen. Zo ‘n 300 keer in totaal. Walter De Smet is al voor de derde keer Kalleke Step. Het is zijn laatste ommegang. (lees verder onder de foto)

De vendeliers zijn niet weg te denken uit de Dendermondse ommegangen. Sedert vele decennia zorgen de vendelzwaaiers van Volkskunstgroep Reynout, met hun Ros Beiaard- of Katuitvlaggen, voor een ideale omkadering van de Gildereuzen en het Ros Beiaard. De vlaggen worden soms tot 14 meter hoog de lucht in geworpen. En dit jaar hebben de vendeliers een speciale choreografie voorzien voor de apotheose op de Grote Markt. (lees verder onder de foto)

De Ros Beiaardharmonie loopt net voor het paard. Ze bestaat uit liefhebbersmuzikanten uit het Dendermondse. Ze ontstond naar aanleiding van de Ros Beiaardommegang van 1975. Tijdens de ommegang van 1990 werd voor de tweede maal een gelegenheidsharmonie gevormd. Van dan af werd beslist om de harmonie ook in stand te houden tussen de Ros Beiaardommegangen in. Patrick Heirbaut heeft de leiding over de muziekgroep. (lees verder onder de foto)

Een belangrijke rol is uiteraard weggelegd voor de pijnders. Oorspronkelijk waren het scheepslossers, in de 14e eeuw. Hun taak breidde zich later uit tot het optreden bij brand. Vandaag zijn ze uitgegroeid tot de exclusieve dragersgroep van het Ros Beiaard. Het paard wordt door twaalf sterke mannen gedragen, er zijn drie groepen pijnders die zondag onder ‘t peirt kruipen. (lees verder onder de foto)

De pijnders worden aangevoerd door hun deken die de eer geniet het Ros Beiaard te leiden tijdens de ommegang en tijdens het vuurgevecht op de Grote Markt. De pijnders bestaan uit drie groepen van twaalf dragers. Elke ploeg wordt aangevoerd door een kopman die de cadans bepaalt en het bevel geeft om te steigeren, te groeten of te wijken. Naast de eigenlijke dragers worden een aantal reservedragers achter de hand gehouden. Gustaaf Mannaert droeg zelf drie keer mee het paard en is nu voor de tweede keer te zien als aangever. (lees verder onder de foto)

We ronden af met een beeld (c) van het Ros Beiaardcomité, ter samenvatting…

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.