Rode Kruis-Vlaanderen viert 50e verjaardag met grote verandering: iconische stickers verdwijnen

Iedereen kent ze, de stickers van Rode Kruis-Vlaanderen waarmee je elk jaar de vrijwilligerswerking van de lokale afdelingen financieel kan steunen. Maar ter ere van de 50e verjaardag van Rode Kruis-Vlaanderen worden ze nu definitief opgeborgen. De stickers maken namelijk plaats voor pleisters. De klassieke tekenfiguren blijven wel van de partij: tijdens de verkoopactie van 20 april tot 4 mei 2023 zullen De Smurfen op de pleisters prijken.

Een symbolische keuze, want diezelfde Smurfen waren decennia geleden ook de allereerste stripfiguren op de sticker. “De tijd was rijp voor iets nieuws. En met de pleisters kiezen we voor een bruikbaar product, dat tegelijk ook een duidelijke link naar één van onze activiteiten heeft”, aldus Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder van Rode Kruis-Vlaanderen. “De 50e verjaardag van Rode Kruis-Vlaanderen leek ons wel een gepast moment voor deze historische verandering. Het was een halve eeuw waarin onze 13.000 vrijwilligers al heel wat betekend hebben voor de Vlaming. Zo zorgen zij elk jaar voor een 40.000-tal eerstehulpopleidingen, hulpposten op duizenden events, tientallen vakantiekampen voor kwetsbaren, tal van activiteiten in de 70 Jeugd Rode Kruis verenigingen en tienduizenden interventies en verzorgingen per jaar. Om ook de komende 50 jaar relevant te kunnen blijven, was de tijd rijp voor een nieuw, bruikbaar product met een duidelijke link naar onze activiteiten: de pleister.”

Die pleister ziet er op het eerste gezicht eigenlijk hetzelfde uit als de voormalige sticker: het gaat om één groot stuk in een sleeve, waar je zelf pleisters op maat kan afknippen. Voor de verkoopactie blijft Rode Kruis-Vlaanderen bij hetzelfde recept. Van 20 april tot 4 mei 2023 zullen de vrijwilligers van de verschillende lokale afdelingen op de traditionele plaatsen staan, van kruispunten tot parkings van warenhuizen of shopping centra. Ook de verkoop via verschillende lokale handelaars en via de website blijven zoals voorheen. De pleisters kosten 10 euro, in plaats van de 5 euro voor de sticker. “De kosten die onze 225 lokale afdelingen moeten maken voor hun werking – denk bijvoorbeeld aan ambulances, interventiekledij of materiaal voor eerstehulpopleidingen – stijgen al 30 jaar lang, onder andere door de inflatie. Terwijl de prijs van de stickers, hun belangrijkste bron van inkomsten, tijdens diezelfde periode ongewijzigd bleef. Ook op dat vlak was er dus nood aan een aanpassing. Met de wijziging naar 10 euro voor de pleister kunnen onze lokale afdelingen en hun vrijwilligers hun activiteiten blijven verderzetten. Zo kunnen ze niet alleen vandaag, maar ook morgen voor iedereen klaar blijven staan”, besluit Philippe Vandekerckhove.

Beeld (c) Rode Kruis-Vlaanderen.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.