Richtpunt campus Hamme en Voka versterken samenwerking onderwijs en bedrijven

Voka Oost-Vlaanderen en Richtpunt campus Hamme brengen bedrijven en scholen bij elkaar. Door het aantrekkelijker maken van STEM-opleidingen bundelen ze zo de krachten om de tekorten op de arbeidsmarkt structureel aan te pakken. De school zet sterk in op innovatie, digitalisatie en duaal leren. Laat net dat de sleutelelementen zijn die Voka en de bedrijven zien om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te gaan.

Richtpunt campus Hamme maakt de leerlingen klaar voor de toekomst, via een sterke inzet op innovatie. “Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van VR-brillen tijdens de lessen, maar ook wordt er gewerkt met las(co)robots, Augmented Reality of 3D-printing. Het aantrekkelijker maken van STEM-richtingen is een belangrijke schakel om de instroom van knelpuntberoepen te garanderen. De competentienoden veranderen razendsnel door de snelle digitalisering. Het samenbrengen van bedrijven met het onderwijs om uitdagingen te tackelen is dan ook cruciaal. Het uitwisselen van ervaringen zorgt ervoor dat de noden aan beide kanten beter op elkaar kunnen worden afgestemd”, volgens Arne Oosthuyse, manager arbeidsmarkt en onderwijs bij Voka Oost-Vlaanderen.

“In Oost-Vlaanderen is er een opvallende krapte in het domein van technisch geschoold personeel, wat opnieuw het belang van STEM-richtingen benadrukt. Om STEM meer te promoten, moeten we al vroeg starten met onze jongeren naar deze studierichtingen te leiden”, zegt gedeputeerde Kurt Moens, bevoegd voor Onderwijs. “Onze school maakt de leerlingen klaar voor de toekomst via onder meer een sterke inzet op innovatie door VR brillen toe te passen tijdens de lessen. Dankzij een open blik op de toekomst zullen de leerlingen een sterkere match vertonen met nieuwe technische functies”, maakt Greet Van Dender, directeur Richtpunt campus Hamme duidelijk.

Het Richtpunt Hamme faciliteert sterk het principe van duaal leren, waarbij leerlingen afwisselend op school en in een onderneming leren. Vandaag volgen 22 leerlingen zo’n duaal traject, met succes. “Duaal leren geeft studenten en leerlingen de kans om vaardigheden te ontwikkelen op school en op de werkvloer. Voor de ondernemingen is het dan weer een kans om gegeerde competenties en talenten van (potentiële) medewerkers te ontdekken, te ontwikkelen en te versterken. Het laat ondernemingen toe meer flexibel in te spelen op veranderende competenties op de arbeidsmarkt van morgen en biedt mogelijkheden om de leercultuur in de onderneming te versterken.”

Foto (c) Provincie Oost-Vlaanderen.


(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.