RECEPT: Zalm met mosterdsaus en pastinaakpuree

Pastinaak is ondertussen geen vergeten groente meer en lekker zoet om in een puree te doen. Het mosterdsausje past perfect bij een lekker stukje zalm

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 stukjes zalm van elke ongeveer 200g (op vel)
  • 3 pastinaken, geschild en in blokjes
  • 600g aardappels, geschild in blokjes
  • 1 eidooier
  • Melk
  • Nootmuskaat
  • Boter
  • Peper en zout
  • 500ml visbouillon (liefst verse)
  • 150 ml room
  • 50ml Noilly Prat of witte vermouth
  • 3 stengels witte selder, in blokjes
  • 1 ui, grof gesneden
  • Takje tijm
  • 2 blaadjes Laurier
  • 2 eetlepels graanmosterd

Hoe ga ik te werk?

  1. Begin eerst met de saus. Stoof de ui en selder aan in wat boter en voeg de tijm en laurier toe.
  2. Blus met de Noilly Prat of vermouth en laat inkoken.
  3. Voeg na enkele minuten de (verse) visbouillon toe en laat zachtjes sudderen. Kruid met peper en een beetje zout.
  4. Als de bouillon ongeveer de helft is ingekookt giet je de saus door een zeef.
  5. Breng opnieuw aan de kook en voeg nu de room toe. Laat opnieuw zachtjes inkoken.
  6.  Kook ondertussen de aardappels en pastinaken samen gaar in gezouten water.
  7. Giet af als ze gaar zijn en plet met een pureestamper. Voeg melk toe, een klontje boter, de eidooier en kruid met nootmuskaat. Voeg net zoveel melk toe tot je een gladde puree krijgt.
  8. Kruid de zalm aan beide kanten met peper en zout en laat een klontje boter smelten in een pan. Bak eerst op de velkant. Draai na een 5-tal minuten om en bak nog even de andere kant.
  9. Een zalm mag niet helemaal doorbakken zijn, dan wordt het droog, het moet nog net glazig vanbinnen zijn.
  10. Werk de saus af met de graanmosterd en roer nog eens goed om. Proef of er nog wat moet bij gekruid worden met peper of zout.
  11. Schep de puree op een bord samen met het stukje zalm en geef er een goede schep saus bij.

Smakelijk!

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.