RECEPT: Scampi diabolique

Een van de favoriete gerechten van mijn wederhelft, die ik dus regelmatig klaarmaak. Ik maak het vrij pittig, maar uiteraard kan je de hoeveelheid cayennepeper en/of chili verminderen.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 20 scampi’s (of hoeveelheid naar keuze), ontdarmd en gepeld
  • 2 sjalotjes of 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 teentje look, geplet
  • 1 eetlepel currypoeder
  • ½ eetlepel paprikapoeder
  • cayennepeper naar smaak (of fijngesnipperde verse chilipeper)
  • 1 dl tomatenpuree
  • 1 dl witte wijn
  • 1,5 dl room
  • 2 rijpe tomaten, ontveld en in blokjes (of 1 blik tomatenblokjes)
  • peper
  • zout
  • klontje boter
  • bieslook, kervel of peterselie om af te werken

Hoe ga ik te werk?

  1. Begin met de saus: stoof de look en ui of sjalot aan in wat boter. Voeg de kruiden (cayenne, paprika en curry) toe en laat kort meebakken. Dat zorgt ervoor dat ze hun smaak goed afgeven.
  2. Voeg de ketchup toe en roer goed om. Voeg nu ook de wijn toe en laat kort koken zodat de alcohol verdampt.
  3. Voeg tenslotte de room en tomatenblokjes toe en laat nog een 5-tal minuten sudderen, tot je een mooi saus krijgt.
  4. Kruid de scampi’s met peper en zout en bak kort aan in een hete pan met wat boter. Bak er niet te veel, zodat ze een mooi korstje krijgen.
  5. Voeg de scampi’s toe aan de saus en meng goed onder elkaar.
  6. Schep een goede portie scampi op een bord en werk af met wat gesnipperd groen.
  7. Serveer met wat brood naar keuze.

Smakelijk!

Je kan de saus eventueel al op voorhand maken en op het laatste enkel nog de scampi’s bakken. Let wel op, saus die getrokken heeft wordt pikanter bij het opnieuw opwarmen.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)