RECEPT: Moussaka

Een wandeling in de moestuin gaf me de inspiratie voor dit gerecht. Ik heb al meerdere recepten geprobeerd, maar dit is voor mij de beste combinatie.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 3 grote aardappels, in fijne schijfjes (enkele millimeters dik)
  • 1 aubergine, in fijne schijfjes
  • 1 courgette, in fijne schijfjes
  • Zout
  • 500g lamsgehakt
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 3 stengels witte selder, in fijne blokjes
  • 2 wortels, in fijne blokjes
  • 2 teentjes look, geplet
  • 70g tomatenpuree
  • 1 blikje tomatenblokjes van 400g
  • Scheutje rode wijn
  • 40g boter
  •  40g bloem
  • 1 pakje feta
  • 600ml melk
  • Peper en zout
  • nootmuskaat
  • Cayennepeper
  • Gemalen kaas
  • olijfolie

Hoe ga ik te werk?

  1. Maak eerst de ragusaus door de ui, look, wortel en selder aan te stoven in wat olijfolie. Voeg na enkele minuten het gehakt toe en bak mooi rul.
  2. Doe er de tomatenpuree bij en laat even mee bakken en voeg nu ook de tomatenblokjes en het scheutje rode wijn toe. Laat op zacht vuurtje sudderen voor minstens 45min. Kruid naar smaak bij met wat cayennepeper, peper en zout.
  3. Strooi wat zout over de schijfjes courgette en aubergine, zo trekt het vocht eruit. Dep nadien goed droog met keukenpapier.
  4. Ondertussen kan ook de bechamelsaus worden gemaakt. Maak eest een klassieke roux door de boter te smelten en de bloem erbij te doen. Laat even al roerend bakken.
  5. Voeg nu geleidelijk aan de melk toe tot je een mooi gebonden saus krijgt. Neem met je garde zeker goed de randjes mee zodat je geen klonters hebt. Kruid af met nootmuskaat en peper, een klein beetje zout.
  6. Voeg als laatste de feta verbrokkeld onder de saus en laat wegsmelten.
  7. Stel de schotel samen. Ik start onderaan in de pot met een klein beetje saus om kleven te vermijden. Verder kan je zelf kiezen in welke volgorde je de schotel samenstelt.
  8. Ik leg boven de ragu een laagje aardappels en een laagje courgette, vervolgens terug ragu en bechamelsaus. Opnieuw aardappels en nu met de aubergineschijfjes. Werk zo je schotel vol.
  9. Eindig met een laag bechamelsaus en werk af met gemalen kaas.
  10. Zet in een voorverwarmde oven van 180° gedurende 45min.

Smakelijk!

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.