RECEPT: Klassieke quiche

Dit is iets wat ik meestal voor mezelf maak, omdat ze thuis geen fan zijn van quiche en nog minder van prei. Dit kan je gerust koud als lunch ook nog opeten, dus het is zeker niet verloren. Bij ons ideaal om onze eitjes te verwerken.

Ingrediënten voor 1 quiche

  • 1 vel bladerdeeg
  • 1 stengel prei, in fijne ringetjes
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 pak gerookte spekblokjes
  • 1 flesje culinaire room (200ml)
  • 4 eieren
  • 200g gemalen kaas (emmentaler of gruyère naar smaak)
  • peper, zout, nootmuskaat
  • olijfolie

Hoe ga ik te werk?

  • Verwarm de oven op 200°. Laat het bladerdeeg even uit de frigo voor je het ontrolt, zo heb je minder kans op scheurtjes.
  • Bekleed een goede bakvorm met het vel bladerdeel en prik met een vork gaatjes in de bodem. Ik gebruik een vorm met losse bodem waarop ik bakpapier leg, ik bestrijk de zijkanten met gesmolten boter, zo komt het altijd goed los
  • Bak de spekje aan in wat olijfolie en laat mooi krokant worden. Voeg de ui en prei toe in dezelfde pan en laat nog wat meestoven (zo gebruik je maar 1 pan).
  • Klop de eieren los en voeg de kaas toe. Kruid goed af met peper, zout en nootmuskaat.
  • Verdeel de spekjes en groenten over de bodem en giet het eimengsel erover.
  • Laat ongeveer 25-30 minuten bakken in de oven tot de bodem mooi goudbruin is en de vulling gestold. Je zal merken dat deze ook wat naar boven komt.

Smakelijk!

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)