RECEPT: Gnocchi met boerenkool en courgette
Deze week 2 vegetarische gerechtjes waarvan een kool aan de basis ligt, maar telkens met een twist. De ovenschotel viel alvast enorm in de smaak hier.
Ingrediënten voor 4 personen
- olijfolie
- peper en zout
- cayennepeper
- 1 sjalot, fijngesnipperd
- 15 zongedroogde tomaten, fijngesneden
- 2 teentjes look, fijngesneden
- 1 chilipeper, fijngesneden
- 2 eetlepels tomatenpuree
- een 15 tal stengels boerenkool
- 200ml witte wijn
- 250g mascarpone
- 1 blik tomatenblokjes
- 500g gnocchi
- 1 courgette, in blokjes gesneden
- 150g gemalen mozzarella
Hoe ga ik te werk?
- Rits de boerenkool van de harde stengels en kook deze in een ruime pot water. Laat ze lang genoeg koken, zodat de bladeren goed zacht zijn. Schep uit de kom (het kookwater niet weggieten) en hak fijner met een mes.
- Neem een pot om de saus te maken. Stoof hiervoor 1 teentje look en de sjalot aan in wat olijfolie. Voeg ook de chilipeper en zongedroogde tomaten toe.
- Laat de tomatenpuree even meebakken en kruid met wat cayennepeper (indien je graag minder pittig hebt, kan je dit best weglaten).
- Blus met de witte wijn, laat even koken en voeg ook de tomatenblokjes toe. Laat een 15 minuten zachtjes doorkoken
- Kook ondertussen de gnocchi in het water van de boerenkool. Van zodra ze bovendrijven mag je ze afgieten en goed laten uitlekken.
- Doe nu in deze pot opnieuw wat olijfolie en voeg het andere teentje look met de courgette toe.
- Meng de mascarpone onder de saus en eveneens de boerenkool. Voeg als laatste de gnocchi toe en meng goed onder elkaar. Giet dit over in een ovenschotel.
- Verdeel hierover de courgette en werk af met de gemalen mozzarella.
- Zet in de oven van 180° tot de korst mooi goudbruin is.
Smakelijk!
Tip: als je geen boerenkool vindt (ik heb deze in de tuin staan), zou je deze kunnen vervangen door spinazie of savooikool.
(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)