RECEPT: Bisque van garnalenkoppen

Vorig weekend kochten we verse garnalen aan zee en dit gerechtje is perfect om te garnalenkoppen, die boordevol smaal zitten, ook te gebruiken.

Ingrediënten voor 4 kommetjes bisque

  • de koppen en schelpen van 1 kg garnalen
  • 2 wortels, in grove stukken
  • 1 ui, grof gesnipperd
  • cayennepeper
  • peper en zout
  • 2 stengels selder, in stukken
  • room
  • tomatenpuree
  • olijfolie

Hoe ga ik te werk?

  • Bak de garnalenkoppen aan in wat olijfolie tot je ze goed begint te ruiken.
  • Voeg de groenten en tomatenpuree toe en laat nog enkele minuten meebakken.
  • Voeg nu water toe (ik neem ongeveer anderhalve liter) kruid goed af met peper, zout en wat cayennepeper en laat 20 minuten doorkoken.
  • Je laat ze best niet langer koken, want dat kan er een bitteren smaak in je soep komen.
  • Giet alles af door een puntzeef en duw de rest goed uit met een pollepel, zodat je alle smaken in je kom krijgt.
  • Zet de soep terug op het vuur en proef een eerste keer. Laat ze nu nog geruime tijd rustig pruttelen. Hier geldt wel: hoe langer, hoe geconcentreerder de smaak wordt.
  • Voeg tegen het einde een scheutjes room toe en proef opnieuw of de bisque goed afsmaakt.
  • Serveer in een kommetjes, eventueel met wat garnalen en/of peterselie als afwerking.

Smakelijk!

Extra tip: als je nog niet voldoende garnalenkoppen hebt, kan je deze ook sparen in de diepvriezer, tot je er genoeg hebt om dit te maken.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)