RECEPT: Bisque van garnalenkoppen
Vorig weekend kochten we verse garnalen aan zee en dit gerechtje is perfect om te garnalenkoppen, die boordevol smaal zitten, ook te gebruiken.
Ingrediënten voor 4 kommetjes bisque
- de koppen en schelpen van 1 kg garnalen
- 2 wortels, in grove stukken
- 1 ui, grof gesnipperd
- cayennepeper
- peper en zout
- 2 stengels selder, in stukken
- room
- tomatenpuree
- olijfolie
Hoe ga ik te werk?
- Bak de garnalenkoppen aan in wat olijfolie tot je ze goed begint te ruiken.
- Voeg de groenten en tomatenpuree toe en laat nog enkele minuten meebakken.
- Voeg nu water toe (ik neem ongeveer anderhalve liter) kruid goed af met peper, zout en wat cayennepeper en laat 20 minuten doorkoken.
- Je laat ze best niet langer koken, want dat kan er een bitteren smaak in je soep komen.
- Giet alles af door een puntzeef en duw de rest goed uit met een pollepel, zodat je alle smaken in je kom krijgt.
- Zet de soep terug op het vuur en proef een eerste keer. Laat ze nu nog geruime tijd rustig pruttelen. Hier geldt wel: hoe langer, hoe geconcentreerder de smaak wordt.
- Voeg tegen het einde een scheutjes room toe en proef opnieuw of de bisque goed afsmaakt.
- Serveer in een kommetjes, eventueel met wat garnalen en/of peterselie als afwerking.
Smakelijk!
Extra tip: als je nog niet voldoende garnalenkoppen hebt, kan je deze ook sparen in de diepvriezer, tot je er genoeg hebt om dit te maken.
(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)