Provincie zoekt erfgoedgemeenschap voor Erfgoedprijs 2023

Provincie Oost-Vlaanderen zoekt een ‘erfgoedgemeenschap’ om te bekronen met de provinciale Erfgoedprijs 2023. Er ligt 10 000 EUR klaar voor een bijzondere verdienste op vlak van onroerend erfgoed. Kandidaten kunnen zich dit jaar aanmelden tot en met 30 juni.

“Het uitreiken van een prijs laat toe om iemand te belonen voor zijn inspanningen en een hart onder de riem te steken. Op deze manier worden deze goede voorbeelden ook meer bekend. Vaak gebeurt de zorg voor ons erfgoed – het opmerken, onderhouden, bestuderen, openstellen – in de luwte, maar ze is onontbeerlijk en verdient meer zichtbaarheid”, zegt gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed.

Een erfgoedgemeenschap is een groep(je) mensen dat elkaar vindt in de zorg voor een bepaald monument, klein historisch of groen erfgoed. Het kan bijvoorbeeld gaan om buurtbewoners die de kapellen in hun buurt onderhouden, een groep ondernemers die een oude fabriek een tweede leven geven, mensen die zich inzetten om grafmonumenten te inventariseren, leerkrachten die jaar na jaar rond het onroerend erfgoed in de buurt van de school aan de slag gaan of erfgoedlandschappen die in stand gehouden worden door een actieve vrijwilligerswerking. Erfgoedgemeenschappen moeten zichzelf kandidaat stellen voor de prijs en dit ten laatste op 30 juni. Het reglement en het inschrijvingsformulier is te vinden op www.oost-vlaanderen.be/erfgoedprijs.

De Onroerend Erfgoedprijs van Provincie Oost-Vlaanderen kent een cyclus van drie jaar: het eerste jaar is het de beurt aan erfgoedgemeenschappen, het tweede aan erfgoedlandschappen en het derde aan herbestemming. Zo werd maandagavond nog de Erfgoedprijs 2022 (herbestemming) feestelijk uitgereikt aan Muziekcentrum De Bijloke. In 2023 is het dus opnieuw aan de beurt aan erfgoedgemeenschappen.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.