Provincie zet acht mondiale gemeenten in de bloemetjes

Voor de tweede maal op rij organiseerde de Provincie Oost-Vlaanderen de campagne ’10 mondiale uitdagingen’. Deze keer gingen negen Oost-Vlaamse steden en gemeenten de 10 uitdagingen aan. Elk van die uitdagingen zet het belang van mondiale solidariteit en samenwerking op lokaal vlak in de kijker.

“Via de campagne zijn we erin geslaagd het lokaal mondiaal beleid in Oost-Vlaanderen in de kijker te zetten. De afgelopen twee jaar hebben in totaal 23 Oost-Vlaamse steden en gemeenten de 10 mondiale uitdagingen op een creatieve manier volbracht. Zo realiseerden sommige besturen een structurele verankering rond hun duurzaam aankoopbeleid. Sommige namen de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) op in de beleidscyclus of communiceerden rond lokaal mondiaal beleid via het gemeentelijk infoblad”, Leentje Grillaert, gedeputeerde bevoegd voor Mondiaal Beleid.

Eind 2022 hadden acht van de negen lokale besturen alle uitdagingen tot een goed einde gebracht: Beveren, Buggenhout, Gent, Lievegem, Lokeren, Ninove, Sint-Gillis-Waas en Zottegem. Daarbovenop engageerden vier enthousiaste lokale besturen – die tijdens de eerste campagneronde in 2021 de 10 al hadden volbracht – zich  in 2022 voor een 11e mondiale uitdaging! Het ging om De Pinte, Nazareth, Sint-Niklaas en Wachtebeke. De Provincie zette deze steden en gemeenten op 28 februari in de bloemetjes.

De gelauwerde gemeenten ontvangen een korting van 1000 EUR op trajecten aangeboden in het kader van het Omgevingscontract. Via het Omgevingscontract met de Provincie Oost-Vlaanderen kunnen gemeenten intekenen op een breed aanbod van diensten en projecten rond thema’s als milieu, omgeving, klimaat, natuur, mobiliteit, landbouw en economie. Voor de gemeenten en steden die zich geroepen voelen om in de toekomst alle of enkele mondiale uitdagingen aan te gaan, werkte de Provincie Oost-Vlaanderen een draaiboek uit met informatie, suggesties, tips …   Op het digitale inspiratieplatform www.lokaal-mondiaal-oost-vlaanderen.be vinden ze tal van voorbeelden van concrete lokale activiteiten.

Foto (c) Provincie Oost-Vlaanderen.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.