Provincie Oost-Vlaanderen reikt eerste Tragewegenawards uit

Op dinsdag 4 oktober 2022 werden voor de eerste maal de Tragewegenawards uitgereikt. De Provincie Oost-Vlaanderen wil daarmee de lokale besturen in de kijker plaatsen die actief bezig zijn rond dit thema. Temse, Hamme en Lebbeke vielen in de prijzen.

Trage wegen zijn paden bedoeld voor langzaam verkeer, zoals voetgangers en fietsers. “Temse, Hamme en Lebbeke zijn de verdiende winnaars van de tragewegenawards. De drie gemeenten voeren een zeer actief tragewegenbeleid, dat ook andere gemeenten kan inspireren om nog meer in te zetten op trage wegen. Op die manier kunnen we een provinciebreed netwerk van trage wegen ontwikkelen tegen 2025”, zegt gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Mobiliteit.

De winnaars krijgen elk een bedrag van 1 500 EUR om te besteden aan het inhuren van een foodtruck op een tragewegenevenement. De winnende gemeenten krijgen ook een bordje om te bevestigen in het gemeentehuis of op een andere plek in de gemeente. 15 Oost-Vlaamse lokale besturen dienden hun kandidatuur in voor één of meerdere awards. Een jury selecteerde drie gemeenten per award. Waarna Temse, Hamme en Lebbeke gekozen werden als winnaars. Hamme won met de Vrouwbroekdijkwegel de prijs van de Mooiste Trage Weg 2022. Het is een pittoreske historische dijkweg, ligt aan een zeer rustig belangrijk natuurgebied.

De award voor Beste Burgerbetrokkenheid ging naar de gemeente Lebbeke. Het was een pilootgemeente bij wegspotters (sinds 2015, peter en meterproject), veel activiteiten voor burgers (dag trage weg, kaarten, wandelingen). Sinds 2008 voert de Provincie Oost-Vlaanderen daarom een tragewegenbeleid, en dit in nauwe samenwerking met de Regionale Landschappen die in Vlaanderen actief zijn. Gemeenten worden ondersteund bij de opmaak van tragewegenplannen en bij de realisatie van de heropening of heraanleg van trage wegen. Voor de heraanleg van trage wegen en de plaatsing van naamborden kunnen lokale besturen ook een beroep doen op subsidies bij de Provincie Oost-Vlaanderen.

Foto (c) Provincie Oost-Vlaanderen.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.