Provincie Oost-Vlaanderen realiseert 10 procent uitbreiding bos- en natuurgebieden

De Provincie Oost-Vlaanderen heeft haar ambitie om de provinciale natuur- en bosgebieden deze legislatuur met minstens tien procent uit te breiden vroegtijdig waargemaakt. Begin 2019 bedroeg de oppervlakte provinciaal bos en natuur 940 hectare. De afgelopen vier jaar kwam daar al ruim honderd hectare bij, wat de teller op 1042 hectare brengt. Op de aangekochte terreinen zet de Provincie volop in op de ontwikkeling van topnatuur zoals klimaatrobuust bos met een hoge biodiversiteit of soortenrijke graslanden. Daarbij verliest de Provincie ook natuureducatieve aspecten en zachte natuurrecreatie waar mogelijk niet uit het oog.

De aankopen werden gerealiseerd op een zestiental locaties verspreid over heel Oost-Vlaanderen. “Het was onze ambitie om de uitbreiding van onze provinciale bos- en natuurgebieden met tien procent te realiseren tegen 2024. Het vroegtijdig behalen van deze doelstelling vormt niet alleen in kwantiteit maar ook in kwaliteit een zeer grote aanwinst voor onze provincie en haar inwoners”, zegt gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Natuur & Milieu. De uitbreiding van de provinciale bos- en natuurgebieden kadert in de prioritaire doelstelling van de Provincie Oost-Vlaanderen om robuuste groenblauwe structuren over de hele provincie verder uit te bouwen. “De realisatie van een klimaatrobuuste omgeving met voldoende ruimte voor natuur en water wordt immers levensnoodzakelijk om het hoofd te bieden aan de gevolgen van de klimaatverandering.”

De Provincie Oost-Vlaanderen kon haar bos- en natuurgebieden enkel versneld uitbreiden door een gericht aankoopbeleid en actieve prospectie. “Door robuuste gehelen natuur te vergroten en in te zetten op natuurverbindingen zorgen we voor weerbare natuur in onze provincie.”

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.