Provincie maakt domeinen, erfgoedsites en centra toegankelijker

De Provincie heeft deze zomer opnieuw een mooi aanbod aan activiteiten in haar domeinen, erfgoedsites en natuur- en milieueducatieve centra. Daarbij heeft ze aandacht voor personen die te maken hebben met extra drempels zoals een beperking of een beperkt budget.

Nieuw dit jaar is dat voortaan álle provinciale domeinen, erfgoedsites en natuur- en milieueducatieve centra ook een autismevriendelijk aanbod hebben. Zo kunnen ook personen met autisme genieten van een dagje uit. Gezinnen met een beperkt budget vinden hun gading in de nieuwe Wegwijzer. Voor de 14 grootste provinciale attracties zijn er visuele stappenplannen uitgewerkt door Toerisme voor Autisme, een organisatie waarmee de Provincie samenwerkt. Deze visuele stappenplannen zijn te vinden op de website: Provincie Oost-Vlaanderen en Toerisme voor Autisme slaan de handen in elkaar! “De Provincie zet in op visuele stappenplannen, die online beschikbaar zijn, en de sensibilisering van haar personeel. Op die manier willen we het vrijetijdsaanbod toegankelijk, gestructureerd, begrijpbaar, prikkelarm en dus aangenaam maken voor mensen met autisme”, zegt gedeputeerde Kurt Moens, bevoegd voor Toegankelijkheid.

Niet enkel mensen met autisme hebben baat bij een autismevriendelijke aanbod. Ook jonge gezinnen of hoogsensitieve mensen weten graag op voorhand waar rustige ruimtes zijn en waar bepaalde prikkels sterk aanwezig kunnen zijn. Het vrijetijdsaanbod van de Provincie wordt gebundeld in de brochure Vrijetijdsaanbod voor gezinnen. Daarin zijn ook de gegevens van de Oost-Vlaamse kantoren van Rap op Stap te vinden, die met plezier helpen bij het plannen van een mooie en budgetvriendelijke uitstap. In de Wegwijzer vind je gratis en betaalbare (tot 5 EUR) activiteiten. “De Provincie Oost-Vlaanderen werkt vol overtuiging aan een toegankelijk en sociaal vrijetijdsaanbod. Vrije tijd is immers geen luxe maar een basisrecht voor iedereen. Toch botsen heel wat mensen en gezinnen op drempels: fysiek, sociocultureel, mentaal, financieel, gezinssituatie, leeftijd of een combinatie. Waar mogelijk kiezen we voor een inclusief toerisme, dat inspeelt op alle noden”, zegt gedeputeerde Leentje Grillaert, bevoegd voor Toerisme.

Beeld (c) Provincie Oost-Vlaanderen.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.