Project ‘Zuurstof voor dementie!’

Aan woon-zorgcentrum Aymonshof in Dendermonde werd een boom geplant om zuurstof te geven aan dementie.

De Oost-Vlaamse Expertisecentra Dementie Meander en Paradox streven samen met de Alzheimer Liga Vlaanderen om de persoon met dementie en zijn omgeving een volwaardige plaats in onze maatschappij te geven. De organisaties willen ontmoeting stimuleren om elkaar te kunnen steunen. Om die boodschap kracht bij te zetten en te symboliseren, organiseren ze een nieuwe actie: ‘Zuurstof voor dementie’. Tegen eind 2025 willen ze op minstens 100 verschillende plaatsen in Oost-Vlaanderen een boom hebben gepland. Stad Dendermonde neemt als dementievriendelijke stad samen met wzc Aymonshof deel aan dit project.

De boom die dienst groenbeleid en landbouw plantte symboliseert een plek voor mensen met dementie en hun omgeving waar ze contact maken, tot rust komen, lachen, feesten … Een plek waar iedereen echt zichzelf zijn met sterktes en kwetsbaarheden. Aan de boom vinden mensen zuurstof om weer verder op weg te gaan”, zegt schepen Tomas Roggeman (N-VA). “In wzc Aymonshof wonen 60 mensen met dementie op een beveiligde afdeling. We vinden het belangrijk om dementie in de kijker te zetten om de ziekte meer bespreekbaar te maken. Wzc Aymonshof is gelegen op een belangrijke toegangsweg naar het stadscentrum. Dagelijks passeren er heel wat mensen door onze voortuin, op weg naar hun werk, school, naar het centrum … De boom is er dus ook voor de voorbijgangers. De bedoeling is om mensen bewust te maken en om meer open te staan voor hun medemens met dementie. Ook willen we verbinding met de buurt maken. De boom kan een plek zijn om elkaar te ontmoeten. Er kan verbinding gecreëerd worden tussen onze bewoners en de buurt.”

Stad Dendermonde werkt mee aan een dementievriendelijke samenleving. “We focussen op 4 elementen om personen met dementie een waardige plaats in de samenleving te geven. Met verschillende initiatieven proberen we een dementievriendelijk aanbod te creëren. Zo bestaat er het Praatcafé Dementie, 2 dementievriendelijke wandelingen en verschillende brochures waarin u meer informatie over dementie kunt terugvinden. Ook is in Dendermonde het regionaal expertisecentrum dementie Meander gevestigd. U kunt er terecht met vragen, advies en informatie over dementie. Meer info vindt u op www.dendermonde.be/dementievriendelijke-stad.”

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.