Prentenboek ‘t Ros Beiaard en zijn ronde

Hoe kunnen we onze zoontjes meer vertellen over de Ros Beiaard Ommegang en hoe bijzonder die dag is? Deze vraag vormde de aanleiding voor Liesbet Senepart en Thomas Verwaeren om in hun pen en potlood te kruipen. Het resultaat is ‘t Ros Beiaard en zijn ronde, een prachtig prentenboek op rijm.  Wil je nog een boekje voor onder de kerstboom?  Je koopt er eentje in Wij gaan lokaal!Stofie en tuincenter Vincent.

Elke 10 jaar vindt in de historische binnenstad van Dendermonde de Ros Beiaardommegang plaats, met in de hoofdrol het Ros Beiaard en zijn Vier Heemskinderen. Het Ros wordt begeleid door bijna 2000 figuranten,  historische praalwagens, knaptanden, Kalleke Step, de vedelaar, de Gildereuzen en tal van andere personages en tradities. Aan de sage van het Ros Beiaard en de Vier Heemskinderen werden al wat kinderboeken gewijd. Een boek dat de beleving van de Ommegang vertelt op maat van jonge kinderen, was er – tot nu! – nog niet. Hoe beleven Dendermondenaren de dag van de Ommegang? Welke tradities, gewoonten en gebruiken leven er? Hoe ziet de stad eruit die dag? Welke elementen komen aan bod in de stoet? Dit boek, doorspekt met (historische) weetjes, vertelt het op niveau van kinderen tussen ongeveer 3 en 8 jaar.

“Heel wat jonge kinderen en kleuters zijn geïntrigeerd door de Gildereuzen of het Ros Beiaard. We hebben bij onze eigen kinderen vaak spel- en leesmateriaal gemist over dat Werelderfgoed en de manier waarop er in Dendermonde wordt mee omgegaan. We zijn ervan overtuigd dat ook die tradities, die beleving, de naam en betekenis van de elementen die in zowel Katuit als de Ros Beiaardommegang de revue passeren, een hele belangrijke waarde hebben om verteld te worden. We spelen hiermee echt in op de eigenheid van het vieren van dit erfgoed in onze stad. Waar komt het vandaan en wat betekent het? Welke sfeer heerst er en wat doen en voelen mensen op die dag? Het beoogd eindresultaat is voor ons dat veel (jonge) kinderen en bij uitbreiding gewoon veel mensen dit boek ‘stuk’ zullen lezen en met aangewakkerd enthousiasme dit stukje DNA van de stad op een ontspannende manier kunnen ontdekken.” – Liesbet, auteur, en Thomas, illustrator

“Toen Thomas en Liesbet de erfgoedcel benaderden met hun idee om een prentenboek te maken rond de Ommegang, werden we meteen enthousiast”, vertelt Sofie van de erfgoedcel. “Reuzen en de tradities errond zijn een belangrijk deel van ons cultureel erfgoed. Als erfgoedcel staan we mee voor de uitdaging om dit erfgoed levend te houden, bij alle generaties.” Thomas en Liesbet gingen met de erfgoedcel in zee in een samenwerkingsproject. Als partner wil de erfgoedcel de risico’s en financiële investering die een boek uitbrengen in eigen beheer met zich meebrengen, proberen opvangen. “Voor de erfgoedcel is dit boek bovendien een prachtige aanvulling op het educatief aanbod dat we al hebben rond de reuzen in onze regio.”

Foto (c) Dijk92.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.