Pijnkliniek az Sint-Blasius verbreedt het aanbod met nieuwe behandeling bij kniepijn

Kniepijn kan zeer belastend zijn en kan verschillende mogelijke oorzaken hebben. Ook de aanpak kan zeer uiteenlopend zijn: dit kan gaan van een behandeling met pijnstillers, aangepaste kinesitherapie en bewegingen, tot (gewrichts)infiltraties en heelkunde. Vaak wordt een gecombineerde behandeling voorgesteld. In de pijnkliniek van az Sint-Blasius wordt een nieuwe behandeling van ernstige kniepijn toegepast: de blokkade van de ‘geniculaire’ zenuwen.

Het is een behandelmethode waarbij de pijnarts (doorgaans drie) gevoelszenuwen van de knie verdooft. Op de punt van de zenuw wordt met behulp van een elektrisch stroompje een warmtebehandeling aangebracht, die de betrokken zenuw functioneel uitschakelt. Het effect verschijnt vrij snel. Verwikkelingen zijn erg zeldzaam. De behandeling gebeurt onder lokale verdoving, in dagopname. “We kunnen deze nieuwe procedure onder meer toepassen bij ernstige kniepijn, wanneer eerdere behandelingen onvoldoende hebben geholpen en een operatie niet of nog niet aangewezen is”, zegt dokter Raf Bruyndonckx, medisch diensthoofd van de pijnkliniek. “Ook bij sommige personen met ernstige aandoeningen, die niet kunnen geopereerd worden, kan deze behandeling pijnverlichting brengen.”

De procedure maakt vanaf nu deel uit van het brede aanbod van de sterk gegroeide pijnkliniek. De huidige locatie op campus Zele, waar de medisch-technische behandelingen van de pijnkliniek plaatsvinden, wordt dan ook te klein. Dit najaar start de bouw van een nagelnieuw pijncentrum op de campus te Dendermonde. De oplevering is voorzien in het voorjaar van 2022. De pijnartsen zullen in Zele wel consultaties blijven verzorgen. In Dendermonde zullen de twee pijlers van onze pijnkliniek samen aanwezig zijn: enerzijds de medisch-technische pijnbehandelingen en consultaties, en anderzijds de multidisciplinaire aanpak van chronische pijn. “De behandeling van ernstige acute of chronische pijn bestaat immers vaak uit een combinatie van beide pijlers, waarbij het volledige team betrokken is: pijnartsen, pijnverpleegkundigen, sociaal verpleegkundigen, psychologen, kinesisten en ergotherapeuten. Wie ernstige pijn heeft in de knie, raadpleegt altijd best eerst zijn huisarts”, voegt dokter Bruyndonckx toe. “Deze kan eventueel doorverwijzen naar een orthopedisch chirurg of naar een specialist in de fysische geneeskunde. Pas daarna is een raadpleging in de pijnkliniek zinvol, met een verwijzing door een huisarts of specialist.”

Foto (c) az Sint-Blasius.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)