Op ontdekkingswandeling langs cultuurhistorische graven

De stad Dendermonde maakt werk van haar begraafplaatsen. Ze voorziet hiervoor een substantieel budget in haar begroting, voor de omvorming van de begraafplaatsen en voor de nood aan een beschutte afscheidsruimte. Allerhande aanpassingen worden voorzien om de overledenen en hun nabestaanden op respectvolle manier afscheid te laten nemen en te herdenken. Gemeenteraadslid Nele Cleemput (CD&V): “Dat is meer dan terecht. Daarnaast pleit ik voor een overzicht van graven van bekende Dendermondenaars, de graven met een bijzondere kunsthistorische of andere waarde hebben, en van de bijzondere fauna en flora die begraafplaatsen vaak herbergen.”

Gemeenteraadslid Nele Cleemput: “Cultuurhistorisch gezien vormen begraafplaatsen een afspiegeling van hoe mensen met de dood omgingen. Hun tekens, symboliek en grafteksten, vertellen erover. Alle kunsthistorische stijlen zijn vertegenwoordigd in de funeraire cultuur. Bovendien zijn er op de Dendermondse begraafplaatsen ook prachtige graven van mensen die in de plaatselijke of landelijke geschiedenis een rol hebben gespeeld, zowel op politiek als cultuurhistorisch gebied. Het in kaart brengen van de graven van bekende Dendermondenaars, evenals de graven die een bijzondere kunsthistorische of andere waarde hebben, zou een schitterend cultuurhistorisch document opleveren. Een bezoek aan een begraafplaats is namelijk ook erfgoed beleven. Een wandelbrochure met informatie over de vele bekende Dendermondenaren zou een meerwaarde zijn. Hoe knap is het om aan de hand van de grafmonumenten van bekende personen de hele geschiedenis van de stad te zien passeren.

Burgemeester Piet Buyse: “De Werkgroep Cultureel Patrimonium is al een tijdje bezig de cultuurhistorische zerken in kaart aan het brengen en dat te linken aan de personen die belangrijk zijn voor Dendermonde. Het is de bedoeling dat we in de toekomst een document creëren op onze stadswebsite waar je meer informatie kan vinden over bepaalde cultuurhistorische personen die op onze begraafplaatsen zijn begraven.” Nele Cleemput: “Ik vernam van onze burgemeester Piet Buyse dat onze dienst toerisme net ook een funeraire wandeling op de begraafplaats van Dendermonde heeft uitgewerkt. Tijdens de wandeling wordt stilgestaan bij de evolutie van begraven in/naast de kerk naar begraven buiten de stad, bij de mooie grafmonumenten van bepaalde (meestal rijke) families en bij de levensverhalen van enkele markante personen. Boeiend ! De input van deze funeraire wandeling kwam vanuit de Werkgroep Cultureel Patrimonium.”

Nele Cleemput: “Begraafplaatsen herbergen vaak ook bijzondere fauna en flora, waardoor begraafplaatsen dus ook biologisch en ecologisch belangrijk kunnen zijn. Een infodocument interesseert wellicht een aantal stadsgenoten. Ik ben verheugd te vernemen van burgemeester Piet Buyse dat, eens onze begraafplaatsen omgevormd zijn en per begraafplaats ook de cultuurhistorische zerken en belangrijke personen zijn opgelijst, een overzicht van bijzondere fauna en flora mee kan opgenomen worden in het overzicht van de cultuurhistorische graven dat op de website ter beschikking zal gesteld worden.”

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.