Ontleen coole kinderfietsen bij de Fietsbieb

Het fietsatelier stond al in voor het herstellen van de fietsen van de Fietsbieb en nu bundelen het lokaal bestuur Dendermonde en beweging.net de krachten om ook in Dendermonde een uitleenpunt van de Fietsbieb op te starten.

In een fietsbieb ontleen je tweedehands kinderfietsen voor 20 euro per jaar. Met de fietsbieb willen beweging.net en het lokaal bestuur kinderen tot 12 jaar stimuleren om te fietsen en dat op een betaalbare en duurzame manier. Net als in een aantal andere gemeenten in de regio is de Fietsbieb in Dendermonde een mobiele Fietsbieb. Op zaterdag 21 augustus vindt het eerste uitleenmoment plaats op de parking van het fietsatelier, Sas 37 (schuinover het Sociaal Huis)

“Alle jonge ouders maken het mee: na een paar jaar is hun zoon of dochter zijn of haar fiets ontgroeid en moet er een nieuwe fiets gekocht worden. De oude fiets, die vaak nog in perfecte staat is, blijft dan meestal verweesd in een garage of op zolder achter”, vertelt Tom Van Lierde, stafmedewerker bij beweging.net. “Met de Fietsbieb willen we daar iets aan doen. De Fietsbieb is een deelsysteem waarbij leden een tweedehands fietsje op maat kunnen ontlenen en weer kunnen terugbrengen wanneer het te klein wordt. Wie een fietsje schenkt is zelf een jaar lang gratis lid.”

Beweging.net vond in het lokaal bestuur Dendermonde een enthousiaste partner voor dit project. Schepen van welzijn Tomas Roggeman (N-VA): “Dit initiatief is een mooie aanvulling op onze sociale dienstverlening. Kinderfietsen kunnen duur uitvallen, dus kan dit een flinke slok op de borrel schelen voor jonge gezinnen die het niet breed hebben. Bovendien worden de fietsjes gerepareerd en onderhouden in de fietsherstelplaats van het OCMW, die een sociale leerwerkplaats is. Zo slaan we 2 vliegen in 1 klap.”

De mobiele Fietsbieb zal elke 3de zaterdag van de maand van 10 tot 12 u. opgesteld staan op de parking aan het Fietsatelier. De maandelijkse uitleenmomenten worden in goede banen geleid door vrijwilligers. Zij maken het lidmaatschap in orde en stellen de fietsjes perfect af op maat van de jonge fietsers.

De fietsbieb kan hierbij gerust nog wat helpende handen gebruiken. Zie je het zitten om mensen te ontvangen en fietsen te ontlenen? Dan ben jij de geknipte fietsbiebvrijwilliger! Je kiest zelf welke uitleenmomenten je voor je rekening neemt en je staat er nooit alleen voor. Je hoeft ook geen herstellingen aan fietsen te doen, daarvoor werkt de Fietsbieb samen met het Fietsatelier. Meer info over de Fietsbieb en het volledig aanbod van fietsen vind je via www.fietsbieb.be of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Foto (c) Pexels.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)