Nieuwe wandel- en fietsbrug over de Durme (E17)?

De afdelingen van beweging.net en ACV in Zele, Hamme, Waasmunster en Lokeren lanceren een voorstel: bouw een wandel- en fietsbrug over de Durme op de plaats waar de E17 de Benedendurme overbrugt.

“Meer en meer werknemers in de regio nemen de fiets naar het werk en in coronatijden ontdekten we allemaal hoe fijn wandelen en fietsen in eigen streek is. Dat wandelen en fietsen – naar het werk of in de vrije tijd – in de lift zit, is goed nieuws. Maar om een echte omslag te maken naar meer duurzame mobiliteit én het wandel- en fietstoerisme alle kansen te geven hebben we veilige en vlotte fiets- en wandelverbindingen nodig”, klinkt het.

De ongeveer 40 meter lange brug zou het fietsknooppunt 28 aan de Wase kant en het fietsknooppunt 35 aan de kant van het Scheldeland met elkaar verbinden. “Hierdoor wordt pendelen met de fiets aantrekkelijker voor wie in Durmen (Zele) of Sint-Anna (Hamme) woont en in de Lokerse industrieparken op De Rozen en aan de Waaslandlaan en Toekomstlaan werkt. Vanuit Hoek en Durmen in Zele bereik je zo ook vlotter de KMO-zone Manta in Waasmunster. En wie vanuit Waasmunster (dorp en centrum) naar het industriepark E17 1-2-3-4 in Lokeren of het Oude industriepark of Wijnveld in Zele wil geraken heeft er ook een kortere fietsverbinding bij”, zegt Katrien De Cock.

Ook voor de recreatieve wandelaars en fietsers zou de brug een grote meerwaarde betekenen. L”angs de rechter- en linkeroever van de Durme wordt er vanuit Lokeren een traject van zo’n 8 kilometer gecreëerd. Vanuit Waasmunster zou men een traject langs de oevers van de Durme van ongeveer 16 kilometer maken. Het Lokerse natuurreservaat Molsbroek en haar bezoekerscentrum worden sneller bereikbaar voor fietsers of wandelaars vanuit Hoek en Durmen (Zele) of Sint-Anna (Hamme). Ook voor de zeilschool WSV Del Mare op Ham zou dat het geval zijn”, volgens Özgür Yurdaer.

De beweging.net- en ACV-afdelingen roepen de betrokken gemeenten op om in gesprek te gaan met de Provincie Oost-Vlaanderen en De Vlaamse Waterweg. Verschillende partnerorganisaties van Beweging.net in de betrokken gemeenten schaarden zich al achter het idee en ook Fietsersbond Hamme-Waasmunster, Fietsersbond Lokeren, VVV toerisme Waasmunster en de Lokerse buurtcomités N47-E17, Molsbergen, Leefbaar Everslaar, Spoeleparkcomité en Waterwijk steunen het voorstel.

Foto (c) ACV Lokeren – Zele – Berlare.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.