Nieuwe vestiging Ligo Waas & Dender officieel geopend

Opnieuw staat de basiseducatie in Dendermonde in de kijker bij de opening van een gloednieuwe vestiging voor Ligo Waas & Dender in de Lodewijk Dosfelstraat 26.

In het begin van de jaren 80 werd in Dendermonde het Vlaams Alfabetiseringswerk opgericht in een zaaltje boven café ‘t Peirt in de Kasteelstraat. Vandaag, 41 jaar later, bedient Ligo – het netwerk van de centra voor basiseducatie – in zijn 13 centra meer dan 44.000 cursisten van 170 nationaliteiten. “1.650 medewerkers staan elke dag klaar om in onze centra of samen met 1 van de meer dan 250 samenwerkingspartners cursisten sterker te maken”, klinkt het.

Marc Timmerman, (co-)directeur van Ligo Waas & Dender en verantwoordelijke voor de realisatie van de nieuwe vestiging was er van in het begin bij. Het nieuwe gebouw is dan ook een mooie bekroning van een lange carrière gewijd aan de basiseducatie. Marc Timmerman: “Door onverwachte, ernstige bouwtechnische problemen en door de coronapandemie was de verbouwing een lastig, lang en hobbelig parcours. Maar eindelijk heeft de basiseducatie in het Dendermondse een geschikt en eigentijds gebouw. Medewerkers zullen er graag vertoeven, cursisten en bezoekers zullen zich er welkom voelen.”

Basiseducatie is relevanter dan ooit. 1 op 7 Vlamingen is vandaag – in de ruime betekenis van het woord – laaggeletterd. Marc Timmerman: “COVID-19 maakte laaggeletterdheid opnieuw schrijnend actueel. Het onderwijs moest noodgedwongen geheel of gedeeltelijk overschakelen op afstandsonderwijs. Op zich al geen evidentie, laat staan voor iemand die laaggeletterd of digibeet is. Het tekort aan digitale geletterdheid viel sterk op. Vooral kinderen en volwassenen uit kansarme milieus deelden in de klappen.”

Maar ook de basiseducatie gooide zich en experimenteerde volop met afstandsonderwijs. Dit ging van het rondbrengen van ‘huiswerken’ tot lessen via Google Classroom. “Naast onze ‘eigen’ lessen kijken we ook buiten onze muren en bedienen onze doelgroep samen met een aantal waardevolle partners. Zo startten we begin dit jaar met het DIGIpunt in samenwerking met de stad Dendermonde.” Directeur Bart Dewaele: “We zijn tijdens de coronaperiode goed gestart met het DIGIpunt waar burgers van Dendermonde individueel worden geholpen bij hun ict-vragen. Mensen komen met uiteenlopende vragen: Hoe kan ik mailen? Hoe werkt itsme?  Wat is whatsapp? Hoe kan ik op smartschool mijn kinderen volgen? Hoe moet ik mijn coronapas downloaden? Corona heeft nog meer duidelijk gemaakt dat iedereen mee moet kunnen met de digitale vooruitgang.”

Regelmatig trekt het centrum op vraag van externe partners naar de werk- of de opleidingsvloer om cursussen te realiseren. Bart Dewaele: “We breken regelmatig uit onze school naar buiten. We geven heel wat taal-, reken- en ICT-cursussen bij partners ter plekke, bijvoorbeeld bij de Wase Werkplaats, bij lokale dienstencentra, bij organisaties waar armen het woord nemen. Ook met gemeenten en de VDAB werken we intensief samen.”

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)