Nieuwe reus Miss Paling gedoopt

Miss Paling is een historische reus in Appels. Ze werd vanonder het stof gehaald, opgefrist en tijdens de Appelse Feesten gedoopt.

Elk jaar staan de traditionele ‘Appelse Feesten’ van de Koninklijke Katholieke Muzieklaatschappij St-Cecilia op de agenda. Al heel vaak konden de muzikanten genieten en profiteren van zonovergoten dagen voor hun paling- en mosselfestijn. Dit jaar kregen ze niet alleen te maken met coronamaatregelen waardoor ze geen gelegenheidsrestaurant maar wel een bbq take away mochten organiseren. De doop van hun oude en nieuwe ‘Miss Paling’ reus moest omwille van de regen noodgedwongen binnen gebeuren.

Die reus heeft een eigen verhaal en leven. “Lang geleden toen de oorspronkelijke ‘palingfeesten’ nog bestonden, was er een ‘miss Paling’ reus die regelmatig haar ronde deed. Zoals zo vaak, verdween ze na een tijdje in de vergetelheid…tot haar hoofd toevallig tussen het stof en spinnewebben teruggevonden werd. Ook haar oorspronkelijk ‘miss Paling’ lint lag er nog. Dankzij de Rosse Buurten kwam de zin naar boven om de reus een nieuw leven te geven. Gert Peleman maakte een nieuwe kop en een volledig nieuw geraamte. Het oude hoofd werd aan het Museum voor Volkskunde op het Begijnhof geschonken. Het lint kreeg van Christiane Roels een goede opknapbeurt en alles kon gepresenteerd worden”, zegt Luc De Donder. “Meter Christiane Roels en Peter Frans De Smet stonden dan ook te blinken toen de ingehuurde Aalstenaar Jan Marcoen ‘Miss Paling’ doopte. Meteen de start voor een aangename namiddag en lange avond.”

Foto’s (c) Luc De Donder.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.