Nieuw Sterrenregister herdenkt sterrenkindjes in Lebbeke

Gemeente Lebbeke lanceert een sterrenregister voor kinderen die overlijden na minder dan 140 dagen zwangerschap.
Ze doet dat in de Koesterweek die loopt van 8 december tot en met 15 december. Dat is een initiatief van het Berrefonds waarmee ze aandacht vragen voor het verdriet van ouders die een kindje verloren.

“Het tijdstip voor de bekendmaking van het sterrenregister is niet toevallig gekozen.” Zegt schepen van Sociale Zaken Goedele De Cock. “Tijdens de Koesterweek wil het Berrefonds ouders die een kindje verloren een stem geven, aandacht vragen voor hun verdriet en zo veel mogelijk herinneringen levend houden. Met de lancering van het sterrenregister beogen wij eigenlijk hetzelfde doel.” Schepen van Jeugd, Goedele Uyttersprot, vult aan “Ouders die hun kindje op 140 dagen verliezen, konden hiervoor nergens terecht. Die blinde vlek willen wij nu opvullen door hen wél de kans te geven hun kindje aan te geven bij dienst Burgerzaken, zij het slechts symbolisch."

Die aangifte is geheel vrijblijvend en heeft geen juridische waarde. Het is vooral een handreiking aan de ouders van een sterrenkindje. Het sterrenkindje krijgt een naam en een plaats in het register.

Gemeente Lebbeke wil zo aan de ouders erkennen dat het kindje deel uitmaakt van hun leven en van de maatschappij.

Praktisch

  • Ouders van een sterrenkindje die gedomicilieerd zijn in Lebbeke kunnen langskomen op het eenmalig registratiemoment op 7 december tussen 18.30 uur en 20.30 uur in het Huis van het Kind. (Sociaal Huis, Brusselsesteenweg 47, 9280 Lebbeke). Ze kunnen er hun kind in alle discretie registreren of lotgenoten ontmoeten.
  • Daarnaast kunnen ze het kindje ook online registreren via www.lebbeke.be/sterrenregister of kunnen ze een afspraak maken via de dienst Burgerzaken.

Boom planten in het geboortebos

Na de registratie van hun sterrenkindje ontvangen de ouders een koesterkaartje en krijgen zij de kans om een boom aan te planten in het geboortebos.

“Er is geen groter verdriet als ouder dan een kindje verliezen, ongeacht op welk moment.  Met de uitrol van dit sterrenregister willen we als gemeentebestuur de ouders een hart onder de riem steken en het verlies van hun verloren kindje helpen te dragen. Hoe klein onze rol daarin ook is.” besluit burgemeester Jan Vanderstraeten.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.