Nieuw ondersteuningsreglement buurtwerking

Tijdens de laatste zitting van 2021 keurde de gemeenteraad een nieuw subsidiereglement voor buurtcomités goed. Hiermee worden ze financieel beter ondersteund en kunnen ook opstartende buurtcomités vanaf dag één financiële steun krijgen. Wie daarnaast activiteiten organiseert die aansluiten bij de beleidsprioriteiten van het gemeentebestuur kan tot twee keer per jaar extra financiële ondersteuning krijgen.

“Het huidige reglement is al een tijdje in werking en was aan een opfrisbeurt toe,” licht Thomas Bauwens (CD&V), schepen van Buurtwerking, toe. “We gaan uit van drie principes: vertrouwen, administratieve vereenvoudiging en extra ondersteuning voor activiteiten met een link naar onze beleidsprioriteiten.” Buurtcomités hebben vanaf 1 januari 2022 recht op een financiële ondersteuning van €300 per jaar. Hiervoor dienen de buurtcomités een beknopt jaarverslag van het voorbije werkjaar op te maken. Twee activiteiten en een jaarplan met de geplande activiteiten van het volgende werkjaar dienen daarin vervat te zitten. “In het verleden was het zo dat een buurtcomité twee keer een schrijf van €150 kon krijgen. Eentje wanneer ze een nieuwjaarsreceptie organiseerden en één wanneer ze een wijkfeest gaven. Omdat onze buurtcomités het beste weten wat hun buurt nodig heeft, laten we dit vallen”, gaat Bauwens verder. “Ze kunnen nu de basispremie van €300 krijgen als ze twee activiteiten organiseren. We leggen niet meer op wat voor activiteit dit moet zijn.”

Buurtcomités kunnen bijkomend nog twee keer per jaar €100 ontvangen wanneer ze activiteiten organiseren met een link naar onze beleidsprioriteiten. De thema’s voor een dergelijke buurtgerichte actie zijn: fiets, klimaat, diversiteit, kinderen of gezinnen, veiligheid en zorgzame buurten. “Daarnaast introduceren we ook een indexering van 1% op de subsidiebedragen. Dit was in het huidige reglement niet opgenomen”, besluit Bauwens. Buurtcomités kunnen daarnaast op het gemeentehuis terecht voor het maken van 7.000 afdrukken per jaar, een premie voor het onderhoud van de reuzen en ze kunnen gebruik maken van de gemeentelijke uitleendienst.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.