Nieuw Gregoriaans koor zoekt extra zangers

In Zele werd een nieuw Gregoriaans Koor opgericht. “We willen dit meer bekend maken bij de bevolking in en rondom Zele”, zegt Frank Arbyn. “Het is niet zo evident om in deze tijden nog een nieuw koor op te richten dat tot doel heeft om de Gregoriaanse gezangen te vrijwaren van verdwijnen. Momenteel zijn we met 11 zangers, maar we willen groeien tot ongeveer 15 zangers.”

Door omstandigheden was geruime tijd quasi onmogelijk om Gregoriaanse gezangen te brengen tijdens erediensten in Zele. “Onder meer dit heeft ertoe geleid dat De Sint Gregoriusgilde van de Sint Ludgerusparochie sterk aan het wegdeemsteren is. Dit laat zich merken door leden die hun lier aan de wilgen hebben gehangen”, zegt Frank Arbyn. “Een aantal van deze oud-leden heeft meermaals gepoogd om terug jong bloed in deze mooie gilde te pompen, maar tevergeefs. Tijdens een BBQ werd het afgesproken… we zouden een nieuw koor oprichten met als doel de mooie Gregoriaanse gezangen die in Zele ettelijke jaren te genieten waren tijdens de Hoogmis, in ere te houden. De beslissing was genomen en we zouden ervoor gaan.”

“Op dinsdag 23 november hebben we onze eerste repetitie gehouden in de kerk van Huivelde en onder deskundige leiding van dirigent Jules De Beule. We zijn nu met 11 enthousiastelingen en willen zeker nog groeien tot ongeveer 15 zangers. We staan in het leven onder de naam ‘Gregoriuskoor Mezza Voce’ en ons repertoire richt zich momenteel op de mooiste, maar zeker niet de moeilijkste Gregoriaanse gezangen. Het is immers de bedoeling dat de zangers veel vreugde scheppen in het repeteren en zingen. Ook is het de bedoeling dat toehoorders bij een eventueel optreden een mooi muzikaal moment beleven.” Het koor repeteert elke tweede en vierde dinsdag van de maand, wie wil aansluiten kan een kijkje gaan nemen.

Foto (c) Gregoriuskoor Mezza Voce.


(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.